Reizen door Cambodja: Met deze kleine aanpassingen kun je er al duurzamer reizen

Duurzaam reizen hoeft niet altijd lastig te zijn. Yes, je kunt nooit volledig duurzaam reizen, maar dat betekent niet dat je het dan moet opgeven. Als je binnenkort naar Cambodja gaat, dan kun je door een paar kleine aanpassingen al duurzaam reizen!

Voor mij lijkt de reis naar Cambodja weer een tijd geleden. Dat ik door de tempels van Angkor liep. Dat we tijdens oud en nieuw dansden op de straten van Siem Reap, dat we op onze scooter door de salt farms tufden en dat ik ziek onder een klamboe in onze bungalow op een paradijselijk eiland lag. Maar ook dat ik bijna dagelijkd met mijn bamboe rietje aan de smoothies slurpte en dat ik zonder toiletpapier in het guesthouse probeerde te overleven (de diva komt naar boven ?). Mijn aluminium waterfles was mijn beste vriend als het om water drinken ging, want als toerist gebruiken we ook veel plastic flesjes (én rietjes, koffiedeksels en tasjes) en dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden.

Refill Not Landfill

Het aantal plastic waterflesjes dat in Azië gebruikt wordt, is ligt behoorlijk hoog. In Cambodja is dat niet veel anders. Kilo’s aan plastic flesjes zie je langs de wegen, het spoor en langs het water.

Hoe kun jij als toerist bijdragen aan de vermindering van plastic flesjes in Cambodja? Wij geven je een aantal tips die je zonder teveel moeite in je routeplanning kunt squeezen, no excuses.

Hier komen onze tips;

  • Om het gebruik van plastic flesjes te verminderen kun je zelf bijdragen op de volgende manieren:
  • Koop een aluminium fles van ‘Refill Not Landfill’. In September 2016 is het project ‘Refill Not Landfill’ opgericht om het gebruik van plastic waterflesjes te verminderen. Door een herbruikbare aluminium fles te kopen bij de meewerkende organisaties kun je op veel plekken in Cambodja je fles gratis bij laten vullen met water. Het project wordt gesteund door steeds meer horecagelegenheden en hotels en het aanbod van de watervullocaties daarnee dus uitgebreid.
  • Heb je al een eigen navulbare fles? Op vele plekken kun je voor een kleine bijdrage van een paar cent je eigen fles vullen met water. Dat scheelt een nieuwe fles water kopen en je bent uiteindelijk ook goedkoper uit.
  • Kun je geen navullocatie vinden? Of heb je geen eigen navulbare fles? Kies dan voor een grote fles water van minimaal 1 liter. Op deze manier hoef je minder snel en dus minder flessen water weg te doen. Het spreekt voor zich dat je je fles erna netjes bij de recycling doet (voor zover mogelijk in Cambodja).

Drink je regelmatig smoothies? Overweeg dan een bamboo rietje. Deze kun je gemakkelijk hergebruiken en het scheelt weer plastic 😉 Ik kocht er een in Phnom Penh, maar je kunt ze ook in andere steden en Aziatische landen krijgen of vóór je reis aanschaffen in Nederland.

Eet bij duurzame restaurants

Cambodja heeft heerlijk eten; van streetfood tot hippe healthy food restaurants met Westerse eigenaren. Ga je eten of koffie drinken? Kijk dan eens naar de achtergrond van zo’n hip restaurant. Hebben ze Cambodjanen in dienst? Gebruiken ze bamboe rietjes?

  • Tip voor Siem Reap: Wij waren regelmatig te vinden bij Joe To Go in Siem Reap. Door hier te eten steun je The Global Child, een school voor straatkinderen. Daarnaast verkopen ze bij Joe lokale art en hebben ze airconditioning! Best wel fijn in de hitte van Cambodja.
  • Epic Arts Cafe Kampot. Zodra je hier binnenloopt krijg je een menukaart onder je neus gedrukt waarop staat dat het personeel doof is en je daarom je eet- en of drink keuze op een formuliertje moet aanvinken. Door te eten of drinken bij Epic Arts, steun je studenten met een handicap.

Reis met de trein waar mogelijk

Het kost iets meer tijd maar wist je dat een trein x duurzamer is dan de bus of het vliegtuig? Daarnaast vinden wij treinreizen de leukste en meest comfortabele manier om rond te reizen. De trein in Cambodja is niet de snelste optie en rijdt nog niet naar elke bestemming in Cambodja, maar de treinreis is wel een bijzondere ervaring. Zo zit je aan beide kanten met je rug naar het raam toe tegenover anderen passagiers op 1 lange bank.

Tips:

Slaap duurzaam

Op reis kun je er zeker voor kiezen om duurzaam te slapen. Hotels die niet elke dag je handdoek komen verschonen (je kan hier zelf een rol in spelen door de Don’t disturb hanger op te hangen), regenwater opvangen voor het spoelwater van de toiletten en gebruikmaken van zonne-energie.

In Kampot sliepen wij in guesthouse Ganesha Kampot Ecohouse, iets buiten het centrum van Kampot. In hun eigen restaurant proberen ze zoveel mogelijk ingrediënten van hun eigen tuin te gebruiken, recyclen ze zoveel mogelijk plastic, maken ze gebruik van eigen compost en kun je je waterfles bijvullen via hun watertank. Minpuntje: in principe heb je geen wc papier, tenzij je er om vraagt. Maar reis je door Azië dan zul je dat wel gewend zijn: eigen wc papier mee of de ton met water gebruiken 😉

Verder heeft Ganesha leuke yurts in hun prachtige grote tuin en kun je er ook op een slaapzaal slapen. Echt een aanrader!

Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden om niet alleen in Cambodja duurzaam te reizen en die tips hebben we – toevallig al – verzameld!

Hopelijk heb je wat aan onze tips om duurzaam door Cambodja te reizen. Heb jij nog suggesties voor Lone Drifters lezers?

Dit vind je misschien ook leuk

Wandelen Gozo
MaltaWandelen

Wandelen langs de noordkust op Gozo

Landschap van de Kesch Trek
WandelenZwitserland

De Kesch trek, een van Zwitserland’s mooiste wandeltochten

cadeau voorbeelden
Reistips

15x de leukste (uitzwaai)cadeau’s voor iemand die op (wereld)reis gaat

Zuid-Korea

(openbaar) Vervoer in Korea: een gids voor metro, bus en trein

Verenigde Staten

Dit kost een citytrip naar New York

Outdoor Lifestyle

Garmin Pay: zo werkt het met ING