Wat te doen in trendy Grenoble Frankrijk

Grenoble is een stad die mij heeft verrast. Deze stad in Frankrijk is omringd door bergen en ligt tussen de rivieren de Drac en de Isère. Het is dus een perfecte bestemming om te combineren met outdoor in de buurt. Grenoble staat bekend om wintersport, wandeltochten, musea en universiteiten. Het wordt ook wel de hoofdstad van de Alpen genoemd. Als je met de trein naar Grenoble reist, ben je er bovendien heel snel, vanuit Amsterdam ben je er in iets meer dan 7,5 uur. Ontdek op Lone Drifters wat te doen in Grenoble.

Grenoble

Grenoble ligt in het zuidoosten van Frankrijk in de regio Auvergne-Rhône-Alpes aan de voet van de Franse Alpen. De stad is zeker de moeite waard met haar mooie binnenstad, het historisch centrum met oude vakwerkhuizen, gezellige pleinen, veel kunst, monumenten en pittoreske straten.

De Bastille van Grenoble

La Bastille, waarschijnlijk mijn favoriete highlights van Grenoble, is de enige plek waar je uitzicht hebt over de stad. Deze plek ligt op de top van de berg of heuvel Rachais. De bastille is een oud fort met veel oude muren en ruïnes die werden gebruikt tijdens veldslagen om de stad te beschermen. 

We namen de lift naar kabelbaan – ook wel de ‘bubbels’ – tot aan de top en bedwongen een van de vele bergen die de stad omringen. Daarboven deden we een drankje en zagen we het beste uitzicht over heel Grenoble (tip: ga rond zonsondergang!).

Op de top van de Bastille is genoeg te doen en te zien. Maar de tofste activiteiten zijn ziplinen, het uitzicht met een drankje bekijken en vanaf de bergen naar beneden wandelen om weer in het centrum van de stad uit te komen. Om naar de top te komen kun je ook wandelen (of hardlopen), maar ik raad je zeker aan om de kabelbaan van Grenoble te nemen. 

Kabelbaan Bastille

De bubbels die ik hiervoor noemde zijn de Les Bulles de Grenoble. Dit is de kabelbaan van Bastille die voor het eerst werd geopend in 1934. In die tijd was het de eerste stadskabelbaan ter wereld. De rit in de bijzondere bubbels geven je prachtig uitzicht op de bergen, de rivier de Isere direct beneden, en de stad Grenoble zelf. 

Ziplinen met Acrobastille

Acrobastille is een gezinsvriendelijk ontdekkingsavonturengebied. Hier kun je verschillende activiteiten doen die vooral heel leuk zijn voor kinderen of groepen. Wij staan klaar om te ziplinen en het is tevens mijn allereerste keer ziplinen. 

De zipline is 1250 m lang en 250 m hoog. Het eerste stuk is vrij makkelijk en brengt je naar de overkant van de Bastille. Daarna kun je ervoor kiezen om een klim (via ferrata) naar boven te maken voor een hogere en snelle zipline terug naar de Bastille. 

Ontdek street art (fresco) in Grenoble

In Grenoble kijk je je ogen uit met street art: fresco’s, collages, stencilwerk, canvaskunst en anamorfoses. In de zomer vindt in Grenboble een straatkunstfestival plaats in het hart van de stad, waar kunstenaars monumentale fresco’s maken en oude lelijke gebouwen omtoveren tot kunstwerken.

Ga uit eten

Grenoble zit vol met bruisende en trendy cafés en restaurants. Van hippe vegan tentjes tot restaurants met een schattige Franse vibe.

Onze favorieten:

  • Lunch bij Jeanette – een schattig restaurant met respect voor het seizoen. Op de kaart vind je verschillende kleine gerechten.
  • Diner bij Locafé – restaurant met lokale en verantwoorde producten in een schattige setting 
  • Bier – aan de overkant van Locafe is ook een leuke biertent: PTIT LABO – Manufacture de bière & bar
  • Aperitif – Ga voor een aperitief en folkconcert in La Belle Electrique (hedendaagse bar). Meng je in de drukte, proef een lokaal ambachtelijk biertje of huiscocktail en geniet van DJ sets, livemuziek etc. Must om je te mengen tussen de locals!

Maak een wandeling (met een gids) door de oude stad

Ontdek de geheimen van Grenoble met een wandeling door de oude stad van Grenoble en vind Art Deco, een overdekte markt en meer. Onze guided walk bracht ons naar verschillende plekken die de moeite waard zijn zoals de oude binnenstad.

De oude binnenstad van Grenoble vormt het hart van de stad en hier vind je pleinen en markten die al eeuwenlang dienstdoen als ontmoetingsplaats. 

Met onze gids ontdekten we meer over prachtige architectuur, de middeleeuwse gebouwen, statige herenhuizen, afbrokkelende Romeinse muren en oude kerken terwijl je door de smalle straatjes van deze wijk wandelt. Echt een must! 

Een van de beste tijden om de oude binnenstad van Grenoble te bezoeken is ’s morgens (behalve op maandag), wanneer de levendige boerenmarkt plaatsvindt op de Place aux Herbes. De oude stad kan erg druk worden op zaterdag, wanneer zowel de lokale bevolking als toeristen komen om te genieten van de vele winkels en cafés.

Ontdek de eeuwenoude muur van Grenoble onder de grond

Het Musée de l’Ancien Evêché geeft je een overzicht van de regionale geschiedenis, van de prehistorie via de middeleeuwen tot de 20e eeuw. Het wordt allemaal  gepresenteerd binnen de sfeervolle muren van het 13e-eeuwse Bisschoppelijk Paleis. 

Het gebouw, waarvan de muren gebouwd zijn op Romeinse funderingen uit de 3e eeuw, vind ik interessanter dan de displays; een hoogtepunt is de gewelfde kapel. 

In de kelder vind je archeologische overblijfselen: de doopkapel van Grenoble uit de vroegchristelijke tijd. Men denk dat hier de doop van de eerste christenen werd gevierd. 

Het museum vind je in de nabijheid van de kathedraal en deze is ondergebracht in het voormalige bisschoppelijk paleis, een gebouw dat beschermd is als Historisch Monument.

Ontdek skigebied Les Deux Alpes

In het dichtbijgelegen skigebied Les Deux Alpes kun je zowel in de zomer als winter skiën en snowboarden. Les 2 Alpes heeft enorm veel hoogteverschillen en een gletsjer, hierdoor is het skigebied enorm sneeuwzeker van vroeg tot laat in het seizoen.

De piek van Les Deux Alpes ligt op 3.560 meter, en is hiermee de hoogste pistestop van het land (die je met liften kunt bereiken).

Vertrek vanaf het station van Grenoble met de Transisère-bus, een handige verbinding tussen Grenoble en Les 2 Alpes. De bus van Grenbole naar Les Deux Alpes duurt ongeveer 1u 37m inclusief transfers en vertrekt vijf keer per dag.

Skier in Les Deux Alpes

Naar Grenoble met de trein

Mijn persoonlijke voorkeur om naar Grenoble af te reizen is met de trein. Vanaf Parijs neem je gemakkelijk een sneltrein naar het station van Grenoble. Vanaf Nederland neem je de Thalys (tegenwoordig Eurostar) naar Parijs, te boeken via NSInternational.com.

In Parijs stap je over van Gare du Nord naar Gare de Lyon en daar neem je de trein Parijs-Grenoble voor de rest van de reis. De hele reis (inclusief de overstap in Parijs) duurt ongeveer 7/8 uur. Het traject van Parijs naar Grenoble is het mooiste, omdat je door het Franse platteland rijdt.

Onze tips voor het plannen van je stedentrip naar Frankrijk

Deze post bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier voor de algemene voorwaarden