Doen op Texel: activiteiten en bezienswaardigheden voor outdoor- en natuurliefhebbers

Een vakantie naar een waddeneiland geeft je altijd dat instant vakantiegevoel. Al is het maar voor een paar dagen en dicht bij huis. Elk waddeneiland van Nederland heeft zijn eigen charme en zo ook in elk seizoen. Het waddeneiland Texel is het ultieme weekend weg, ook in de winter. Ga wandelen langs de ruige zee en prachtige standen, geniet van een Texels Skummkoppe biertje en drink een warme chocolademelk met uitzicht op de rode vuurtoren.

Wandelen op Texel

Texel is een walhalla voor de wandelaars. Je kunt uitgezette wandelroutes volgen, maar ook je eigen wandelroute samenstellen. Wandelen van dorp naar dorp, door natuurgebieden als de Slufter of de Hors.

De Slufter is de bekendste en een bijzonder stuk natuur op Texel. De Slufter is onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel en staat in directe verbinding met de Noordzee. Dit komt omdat er een stuk duin ontbreekt. Gevolg: het achterland loopt regelmatig onder zeewater.

 Neem goede waterbestendige schoenen mee als je gaat wandelen door de Slufter.

De Hors ligt op het zuidelijkste puntje van Texel. Dit is een uitgestrekte zandvlakte en de enige plek op Texel waar nog duinen ontstaan. Ga je wandelen door de Hors, dan is de kans groot dat je uitzicht hebt op Den Helder. De natuur in De Hors? bossen, meren en duinen. Natuurgebied de Hors is een prachtige plek om even uit te waaien!

Sta oog in oog met zeehonden tijdens een excursie

Een van de verassende activiteiten op Texel vond ik de zeehondenexcursie in het noorden van Texel. Ik had namelijk totaal niet verwacht dat we zeehonden zouden spotten tijdens de excursie. Maar niks bleek minder waar.

Met de boot vaar je eerst langs de vuurtoren van Texel en vervolgens zie je waddeneiland Vlieland steeds dichterbij komen. Eenmaal bij de zandbank zie je de zeehonden liggen en denk je “Ah, veel te ver weg”.

En dan komen de zeehonden naar de boot zwemmen en kijken ze je aan met hun nieuwschierige blik voordat ze weer in het water verdwijnen. Een grappige ontmoeting!

  Wij maakten een excursie met Waddenveer. De kosten voor een excursie van zo’n 2 uur zijn € 15,00 per persoon.

Zeehondje gespot tijdens een wandeling in natuurgebied De Slufter

Golfurfen op Texel

In Texel heb je heerlijke golfsurf met dat vakantiegevoel. Doordat je het oer-Hollandse landschap in combinatie met de Noordzee hebt, krijg je die bijzonder surfcombinatie van surfen in Nederland. De bekendste surfspots in Texel zijn paal 9 en 17.

De Koog is populair bij watersporters zoals golfsurfers. Op Texel kun je goed golfsurfen bij strandpalen 19 en 17, de hotspots voor surfers.

Surfscholen Texel

Mountainbiken op Texel

Vanaf de veerhaven voert de mtb-route in Texel je langs de westkust van het waddeneiland door prachtige bossen (De Dennen) en de duinen van Texel. De afwisseling tussen bos- en duingebied maakt van dit deel een uitdagende mountainbikeroute waarvan maar een heel klein gedeelte verhard is.

Hoewel de route 80 km lang is, kun je de route op verschillende plekken inkorten. Zoek dan naar de blauwe bordjes met een witte pijl . Het is hierdoor mogelijk om de route op te splitsen in verschillende lussen.

Aantal kilometers: 80 km
Routekleur: zwart

‘Beklim’ de vuurtoren

Beklim de vuurtoren van Texel en geniet van 360 graden uitzicht. Via een wenteltrap beklim je zes verdiepingen van de toren (en nee, er is geen lift aanwezig). Onderweg kom je verschillende highlights van de vuurtoren tegen.

Op de 47 meter hoge top heb je prachtig uitzicht over het strand en de Waddenzee. Wist je dat de Texelse vuurtoren de enige vuurtoren in Nederland is, waar je aan drie kanten over zee uitkijkt? Bij helder weer kijk je over het Werelderfgoed Waddenzee naar Vlieland, Wieringen en Den Helder

 Voor € 5 koop je een online een ticket waarmee je de vuurtoren kunt bezoeken.

Vuurtoren Texel

Sluit je weekend af bij brouwerij Texels

Niks leukers dan je weekendje met outdooractiviteiten af te sluiten met Texels bier. De mannen en vrouwen achter Texels brouwen hun biertjes met niks minder dan duinwater. De ingrediënten komen niet allemaal van het eiland, maar wel zo veel mogelijk.

Proeverij bij Texels

De tuin van Texels is al gezellig genoeg om te genieten van een biertje, maar wil je van verschillende biertjes proeven? Dan is een bierproeverij in de brouwerij een goede tip. Helaas is het tijdens de strenge coronamaatregelen niet mogelijk de brouwerij echt in te gaan, maar je krijgt wel de leuke verhalen achter de bier te horen en een hilarische jaren ’90 videopresentatie te zien. Even doorbijten, want daarna mag je viertal biertjes proeven met bijpassende snacks als als kaas en gedroogde lamsvlees. Helaas wordt er geen rekening gehouden met vegetariërs.

Andere leuke brouwerijen op Texel: de Tesselaar Familiebrouwerij en Brouwerij TX.

  Geen tijd voor een brouwerijbezoek? De meeste biertjes in Texel kun je in de restaurants krijgen of in de supermarkt kopen om mee naar huis te nemen.

Maak een vogelexcursie

Texel is de plek bij uitstek voor een korte vogelreis voor beginnende vogelaars en ervaren ‘birdwatchers’. Ontdek het beste van Texel tijdens deze korte vogelreis van SNP Natuurreizen naar de schorren en slikken van de wadden, de duinen van de Slufter, de Muy en de Hors, de weilanden, plassen en rietkragen van de polders. Wandelend en op de fiets bezoek je met SNP de beste vogel observatieplekken

Ga kamperen op Texel

In de koog vind je kampeerterrein Kogerstrand. Een bijzondere camping tussen het dorp en het strand. Hier lopen konijntjes langs je tent of camper en wordt je wakker van het geluid van de zee.

Camping Landal Sluftervallei

Op Camping Landal Sluftervallei kampeer je in de duinen op korte afstand van de vuurtoren en het strand. Er zijn bij Landal Sluftervallei 53 campingplaatsen of je kunt kiezen voor een stacaravan of safaritent.

 Uit eten? Strandpaviljoen Paal 21 is een gezellige spot voor een hapje eten en een drankje.

Texel tips

Zo kom je op Texel

Texel is het meest linkse waddeneiland en ligt in de provincie Noord-Holland. Vanuit de plaats Den Helder pak je de boot pakken die je in zo’n 20 minuten naar het eiland Texel brengt.

Je kunt de boot met de auto pakken, maar ook met de fiets of zelfs lopend. Via Teso.nl kun je direct je bootticket naar Texel reserveren.

  Wij sliepen zelf bij GreenParks en bezochten Texel met onze eigen auto. Bekijk meeer over onze accommodatie van GreenParks Beach Park.