Wij sliepen een nachtje in een omgebouwde basisschool

Hans (37) en Akkeliene (33) zijn beide fanatieke reizigers. Ze houden van het maken van verre reizen, maar waarderen juist ook dát wat dichtbij is. Toen ze bedachten dat ze een eigen groepsaccommodatie wilden starten, kwamen ze uit op een oude basisschool in De Veenhoop, in Friesland. Daar waar Akkeliene is opgegroeid. Kloesewier, dat verwijst naar een dorp op een terp vlakbij De Veenhoop, is een leuk concept: logeren in een oude basisschool. De verzameling van retrospullen en de details als hoge plafonds en landkaarten aan de wand, brengen je even terug in de tijd. Weet je nog toen je leerde lezen en schrijven met aap, noot en mies? Wij sliepen een nachtje in een opklapbare retrocamper in de Kloesewier. Ontdek onze ervaring op Lone Drifters.

Zoals Hans en Akkeliene al mooi zeggen: je moet inderdaad ver weg zijn geweest om wat dichtbij is, oprecht te leren waarderen. Dat zeg ik sinds de wereldreis van mijn vriend en ik ook steeds vaker.

De ongedwongen sfeer van het reizen, die Hans en Akkeliene willen creëren, voelen we meteen. We mogen een biertje met de eigenaren meedrinken, maar het hoeft niet. Door de gezamenlijke passie van het reizen klikt het eigenlijk gelijk. Uren praten we over de landen waar we beide zijn geweest.

De Veenhoop

Kloesewier ligt in het kleine watersportplaatsje De Veenhoop. Dit dorp ligt op 20 minuten rijden van Heerenveen en Leeuwarden. Groningen is een dik half uur rijden en voor ons dus om de hoek. De Veenhoop is omringd door natuurgebieden zoals in het noorden: het laagveenmoeras, de Alde Feanen. Ten zuiden van de Kloesewier ligt natuurgebied De Kraanlannen. In beide gebieden kun je goed wandelen of het gebied per water ontdekken.

Slapen in Kloesewier

In Kloesewier is er plek voor 10 personen. Er zijn 8 eenpersoonsbedden en een tweepersoonsbed. De 8 eenpersoonsbedden vind je in een gezellige bedstede op de bovenverdieping van het pand. De groepen die komen logeren variëren van studenten tot families.

Daarnaast is er een afzonderlijke slaapkamer met een tweepersoonsbed. Faciliteiten zoals een toilet en een badkamer is aanwezig.

In de zomer is het ook leuk om te barbecueën in de ruime tuin.

Slapen in een retrocamping

Maar wij slapen niet in de bedstede. Speciaal voor ons hebben Hans en Akkeliene hun retrocamper opgezet en binnenin de school neergezet. Omdat ze op onze Facebookpagina hadden gelezen dat ik het erg koud had in het weekend ervoor (dat kwam doordat ik geen elektriciteit had in de hihahut).

De camper was erg leuk ingericht met Lonely Planets en andere leuke reisboeken en speelgoed van vroeger.

Kajakken van Kloesewier naar de Alde Feanen

Een van de activiteiten die wij aanraden als in Kloesewier verblijft, is kajakken door natuurgebied de Alde Feanen. Dit is tevens de beste manier om de prachtige omgeving te verkennen. Hans en Akkeline verhuren kajaks voor € 17,50 (2-persoons kajaks) of € 12,50 (eenpersoonskajak).

Naast dat je de accommodatie los kan huren, werken Hans en Akkeliene ook samen met reisorganisaties die arrangementen aanbieden. Vraag ze via hun website om de mogelijkheden.

Eten en drinken in de buurt

Zoek je een leuke plek om te eten vanuit Kloesewier? In het nabijgelegen Drachten adviseren wij Zusje van Drachten. In dit gezellige restaurant kun je fijn zitten en genieten van lekkere gerechten. Geen idee wat je moet kiezen of laat je je graag verrassen? Kies dan het verrassingsmenu Chef’s Choice. Afhankelijk van lokaal ingekochte ingrediënten wordt een lekker 3-gangenmenu samengesteld.

Boek jouw weekendje weg

Wil je een nachtje (of meer) boeken om te overnachten in Kloesewier. Dat kan vanaf € 600 voor 10 gasten (vrijdag – zondag).

Tijdig boeken raden wij aan! Mocht je nou geen plekje meer kunnen vinden, bekijk dan deze andere leuke weekendje weg tips in Nederland.

Overnachten op deze bijzondere locatie voor jou en je vrienden? En daarnaast de natuur in de omgeving verkennen?

Boek vandaag nog jouw overnachting bij Kloesewier via Airbnb of via hun eigen website.

Meer overnachten in Nederland?

Dit vind je misschien ook leuk

Klettersteigeraar van onderen
Klimmen

Klettersteigen? Dit moet je weten voor je eraan begint

uitzicht angels landing
Wandelen

Beginnerstips voor hikers

JapanReistips

Japan etiquette: dit moet je weten voordat je naar Japan reist

Wintersport

Boardchick van februari #1: Sabine

Coleman tent aan het water
Kamperen

Onze beste tips voor de eerste keer kamperen

Indonesië

Avontuurlijke rondreis Indonesië: 5 dingen te doen in een 3 weekse rondreis