Suppen in Groningen: 4 leuke spots

Suppen is een van de leukste sporten die ik de afgelopen jaren ontdekte. Toen ik net terug was van mijn wereldreis kocht ik vrijwel direct een supboard zodat ik zelf kon gaan suppen in Groningen. Ik sup zo nu en dan op het water door de stad Groningen of bij het Kardingemeer. Waar je in Groningen kunt suppen? EN waar je een supboard kunt huren lees je in dit artikel.

Waar kun je suppen in Groningen

Suppen op de grachten van Groningen

De grachten van Groningen vind ik wel een van de leukste plekken om te suppen in Groningen. Het leuke aan de grachten van Groningen is dat je een rondje om de binnenstad kunt peddelen.

In de grachten liggen de leukste woonboten waar je niet anders dan stiekem naar binnen moet gluren terwijl je voorbij peddelt. Zwaai naar de mensen op de terrasjes en peddel langs het Groninger Museum en de statige herenhuizen en grachtenpanden in Groningen.

De route die je in de Groningse grachten het beste kunt suppen vind je hieronder op de kaart. Deze route wijkt iets af omdat de GPS van mijn telefoon af en toe vastloopt. Hier en daar lijkt het alsof je op de wegen moet suppen 😁.

Suppen in de grachten van Groningen

Je kunt op verschillende plekken het water in om te suppen op de grachten van Groningen. Boven op de kaart heb ik deze plekjes om het water in te gaan, gemarkeerd.

  • Onlangs ontdekte ik het schattige cafeetjes Bij de Sluis. Voor de deur kun je het water in met je supboard. Wil je een supboard huren, dat kan ook bij het cafeetje. Voor de deur kun je gelijk het water op, super leuk!
  • Schuin tegenover Bij de Sluis, bij de Koninklijke Groninger Roeivereniging De Hunze kun je gemakkelijk het water op. Ik denk dat deze plek officieel bij de roeivereniging hoort, maar je kan het proberen. Je auto kun je kwijt aan de singels.
  • Jachthaven Oosterhaven is ook een fijne plek om het water in te gaan om te suppen in de grachten van Groningen. De haven biedt verschillende plekken waar je het water in kunt rollen. Je fiets of auto kun je kwijt bij de parkeerplaats.
  • Bij het Reitdiep tussen de Wilhelminakade en Van Goghstraat vond ik onlangs een fijne plek om het water in te gaan. De vlonder is namelijk heel laag waardoor je gemakkelijk het water op kan. Loop vanaf de Jumbo aan de Wilhelminakade 21 het fietspad, de Jaagpad op richting het spoor. Bij de een na laatste boot voor het spoor vind je deze vlonder. Ben je met de auto, zet die dan bij de Jumbo neer. Je fiets kun je meenemen naar de vlonder en bij de boom achterlaten of deze parkeren bij Jumbo.

Tip: als je gaat suppen is het handig om te kijken naar de wind. Het stuk bij het Groninger Museum is open en met tegenwind ben je snel buiten adem. Wil je een rondje om de binnenstad suppen? Zorg dan dat je de wind mee hebt op het moment dat je langs het Groninger museum supt.

Suppen op het Hoornsemeer

Het Hoornsemeer is zo groot dat je genoeg plekken vindt om het water in te gaan met je supboard. Het fijne aan het Hoornsemeer is dat het meer zo groot is, dat je een hele dag zoet bent.

Peddel langs een molen, restaurant Kaap Hoorn of de stranden van het meer. Ook leuk: peddel richting het Scandinavisch dorp (officieel Drenthe ;-)) of start vanaf deze plek.

De beste plek om het water in te gaan is via een van de stranden rondom Kaap Hoorn. Je hoeft geen kunstjes uit te halen om op je supboard te staan. Easy peasy dus.

Heb je geen eigen supboard en wil je op het Hoornsemeer in Groningen suppen? Huur je supboard via Teuntje de Slak naast Jachthaven Kaap Hoorn aan het Hoornsemeer.

Suppen op Kardingemeer

Het Kardingemeer is niet zo groot en daarom perfect om te leren suppen. Dit meer heeft een eigen strand waar je gemakkelijk het water in komt.

Peddel via het strand langs het Wakepark en het Politiebureau m. Tijdens zonsondergang heb je ook mooi uitzicht over de hoogste klimtoren van Groningen, Excalibur.

stand up paddle groningen
Suppen op het Kardingemeer Groningen

Suppen op het Woldmeer (Meerstad)

Het Woldmeer is een rustigere recreatie meer dan het Hoornsemeer. Je kunt er omheen wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen, varen en natuurlijk suppen. Het meer wordt in oppervlakte groter dan het Paterswoldsemeer en, door de vele eilanden die er “gebouwd” worden, intiemer dan de sfeer van het Zuidlaardermeer.

In Meerstad kun je heel fijn suppen vanaf het strand vlakbij de Jumbo of strandhuis Meerstad .Omdat Meerstad vrij ver van de stad af ligt is het echt een hidden gem om te suppen. Je vindt er vrijwel alleen maar locals. Sup van strand tot strand of maak een rondje langs de vrijstaande woningen aan het water om naar binnen te gluren. Het meer is nog in ontwikkeling!

Supboard huren in Groningen

Met gids

Huur je board via Get Your Guide en ontdek tijdens deze 2 uur durende tour de mooiste en charmantste plekjes langs de betoverende grachten van de stad.

Huur je sup bij Bij de Sluis

Bij het cafeetje Bij de Sluis kun je een supboard huren in het centrum van Groningen. Vanaf de steiger pal voor de deur kun je het water in. In principe moet je wel al ervaring hebben want ze kunnen de ijssalon vooral in de zomer niet altijd verlaten om je instructies te geven (in overleg, als het minder druk is eventueel wel).

Alleen met maximaal 2 personen.

Na je supsessie kun je gelijk een ijsje kopen en even op het bankje aan het water zitten.

Huur je supboard bij Teuntje de Slak

Teuntje de Slak was één van de eerste supverhuurders in Groningen. Jaren geleden supten wij wel eens mee tijdens de Friday Night Sup op de Groningse grachten Behalve een inflatable sup kun je ook andere dingen huren voor op het water. Ik ging ooit mee met de Friday Night Sup, mijn eerste ervaring op een supboard. In een groep van ongeveer 15 man vertrek je vanaf de Oosterhaven om een rondje door de grachten te peddelen.

In 5 minuten word je de basis uitgelegd, helpen ze je op je board en vertrek je richting het museum van Groningen om in ruim een uur weer bij Peter Pan uit te komen via de grachten van de binnenstad.

Tegenwoordig zie ik op de website van Teuntje de Slak niets staan over de Friday Night Sup, maar je kunt nog wel een supboard bij ze huren in de weekenden (vrijdag t/m zondag). Raadpleeg de website van Teuntje de Slak voor actuele informatie.

BeDrijfnat

Wil jij vanuit de stad naar een bepaalde plek in de provincie SUPPEN? Of juist vanaf een mooie plek naar de stad toe? BeDrijfnat legt de supboards klaar op de gewenste plek en pikken je weer op waar je aankomt! In overleg zijn vertrek en aankomstlocaties te bepalen. Uiteraard moeten de plekken wel te bereiken zijn met de auto.

Zoek je na het suppen naar een fijne hotspot in Groningen om bij te komen van je actieve dagje op het water in Groningen? Check dan ook onze fijne hotspots in Groningen.

Voor het eerste stand up paddling (suppen)? Check dan ook onze blog voor beginnende suppers.

Supboard kopen in Groningen

Wij zijn zelf in het bezit van 2 supboards waar we heel blij mee zijn. Bij Decathlon in Groningen kun je onder andere een supboard kopen. Deze zijn heel betaalbaar voor beginnende suppers. Kies voor een opblaasbare variant zodat je deze gemakkelijk kunt meenemen en oppompen.

Bekijk supboards bij Decathlon of bekijk onze supboardkoopgids.

Watersport Meerstad steun de locals en koop je supboard bij een lokaal bedrijf als Watersport Meerstad. Wil je een opblaasbaar SUP board kopen, maar wil je niet de hoofdprijs betalen? In hun shop vind je een ruim assortiment aan scherp geprijsde opblaasbare SUP boards en accessoires van Jobe, MOAI, Aqua Marina, Aztron, Aquatone, Hydro Force en Funwater.

FAQ

Wat is suppen?

Stand-up paddleboarding, is een watersport en een vorm van surfen die is ontstaan op de Hawaïaanse eilanden. Daar stonden surfleraren op hun surfboard met een peddel om zo bij hun leerlingen te kunnen blijven, instructies te kunnen geven en overzicht te houden. Lees meer over suppen.

Waar mag je suppen (in Groningen)?

Suppen mag je in principe overal op het water doen. In Nederland mag je suppen op grachten, de zee, rivieren en vijvers. In Groningen kun je suppen op meren, grachten en vijvers. Er kunnen gebieden zijn waar je niet mag suppen. Bekijk daarom altijd de informatie van de plek voordat je gaat suppen.

Dit vind je misschien ook leuk

auberge le festival
Marokko

Hier sliepen wij in Marokko: onze favoriete accommodaties

Surfen op Hawaii
HawaiiVerenigde Staten

Eilandhoppen Hawaii: de ultieme route door Hawaii

Reistips

Goedkoop reizen met de taxi in Bali (en Zuid-oost Azië): Grab

Survival papa met kind
Outdoor Lifestyle

De 5 leukste survival cadeaus voor kinderen

Outdoor LifestyleYoga

Geen tijd voor fysieke yoga? Hier kun je het online doen

Surfers op strand Taghazout Marokko
Golfsurfen

10 spots die chill zijn om te surfen in oktober