Winterwoods: overnachten in een yurt in de Drentse natuur

Onlangs overnachtten wij een weekend in een van de yurts van Winterwoods in de bossen van Drenthe. Een plek waar de tijd langzamer gaat dan thuis. Waar onze telefoon echt even apart werd gelegd, waar we genoten van de activiteiten, georganiseerd door Winterwoods. Het was heerlijk om onze yurt in de avond te verwarmen met de houtkachel, ‘s nachts met een lampje over het terrein te lopen met een heldere sterrenhemel boven je. En in de Drentse natuur op te laden. Hoe cliché dat ook klinkt. Er zijn tegenwoordig weinig plekken te vinden waar ik een beetje dat off the grid gevoel krijg. Lees op Lone Drifters waarom we zo genoten van Winterwoods. 

Dit is Winterwoods

Pop-up camping Winterwoods draait om overnachten in de dichte bossen (van Drenthe) midden in de natuur. Maar tijdens ons verblijf ben ik er ook achter gekomen dat het draait om de activiteiten. Dat het echt in de prachtige natuur ligt, voor zover dat in Nederland kan. En dat Winterwoods geen overvolle camping is, met allerlei toeters en bellen. Gewoon simpel, gericht op bijkomen en uitrusten. In de sauna bijvoorbeeld of bij het mediteren. 

In de avond lig je lekker knus in je eigen yurt, nadat je je eigen houtkachel hebt aangestoken. Of maak je marshmallows op het vuur voor je yurt. Genieten. En precies wat wij zoeken. 

Het idee voor deze pop-up camping ontstond tijdens de coronaperiode. Het bleek een succes en de camping staat ook dit winterseizoen weer vol met yurts. 

Locatie Winterwoods

Winterwoods bevindt zich op het Uteringskamp, een terrein van Staatsbosbeheer dat in de winter lekker groen is door de vele loofbossen. Het terrein ligt in de bossen van natuurgebied het Hart van Drenthe, dat bekend bewoond wordt door onder andere reeën, dassen en vossen. 

Fun fact, het terrein ligt vlakbij Cabiner, een van de andere noemenswaardige accommodaties waar wij ook een keer een nachtje verbleven. 

Winterwoods yurts

Een yurt is een rond, tentachtig opzetstuk dat oorspronkelijk werd gebruikt door nomadische volken in Centraal-Azië als een mobiel onderkomen. Yurten zijn gemaakt van een metalen frame en zijn bekleed met doek of leer. Ze hebben meestal een opening in het midden van het dak voor ventilatie en licht, en kunnen worden opgezet en afgebroken om gemakkelijk te vervoeren. Dat maakt ze ideaal voor pop-up campings zoals een Winterwoods.

Ook zijn yurts unieke en ecologisch verantwoorde accommodaties. Want zeg nou zelf, hoevaak heb jij in een yurt overnacht? Nog nooit? Dan raad ik het je zeker aan. Zeker als je ook in de bossen van Drenthe wilt overnachten en op zoek bent naar een fijne bijna hippie-achtige (maar niet te) vibe. 

De yurts of tenten van Winterwoods zijn in Mongolië gemaakt en worden van origine ook door nomaden gebruikt om rond te trekken. De stevige isolatie van deze yurt of tent, zorgt er voor dat je warm blijft zodra je de houtkachel hebt branden. 

Nadat wij ons bij de bar melden dat we zijn aangekomen, krijgen we een kort praatje, maar het voelt meer als gezellig kletsen voordat we naar onze yurt gebracht worden. De crewmember legt ons uit hoe we de houtkachel moeten gebruiken. 

Lukt dit niet, dan zijn ze er ook voor je om je te helpen. Gelukkig weten wij wel hoe we een vuurtje moeten maken. 

Met de aanmaakblokjes en aansteker in de yurt hoef je zeker niet te denken aan Expeditie Robinsonachtige taferelen waar je na een half uur met je vuurstick nog steeds geen vlak hebt kunnen maken. 

Je eigen de yurt 

De yurts bij Winterwoods zijn uitgerust met comfortabele voorzieningen, zoals een bed, een eigen houtkachel, klein tafeltje met stoelen, koelbox, kledingrek met hangers en kookgerei. Elke yurt tent is daarnaast voorzien van lampen, bedlinnen en warm beddengoed.

Alles om het je zo comforttabel te maken als je niet geheel primitief wilt overnachten, maar toch de charme wilt ervaren. 

Er is geen elektriciteit in de yurt en geen wifi op het gehele terrein. Dus het is eigenlijk meer dan logisch dat je je telefoon weglegt. Om batterij te besparen, maar ook omdat je echt even iets anders aan je hoofd hebt dan nutteloze content te scrollen.  

Op de camping is een sanitair blok met warme douches en wc’s aanwezig. Dit ligt, afhankelijk van je yurt, op enkele tientallen meters van de yurts af. 

Activiteiten

De prijs van je verblijf is inclusief bijna alle activiteiten. En dat is eigenlijk ook wel een beetje waar het verblijf om draait. Natuurlijk hoef je niet mee te doen, je kunt lekker je gang gaan, maar het is wel wat het weekend voor ons zo leuk maakte. Omdat het weekend niet vol geboekt is, leer je alle gasten van de camping snel kennen en maak je leuke praatjes. 

Zodra we onze spullen in de yurt hebben gelegd en in de open woonkamer op de lekkere rieten banken neerploffen, vraagt een crewlid aan welke activiteiten we willen meedoen. Al gauw schrijven we ons voor meer activiteiten in dan we van plan waren. 

Samen doen we in de avond een half uur meditatie in meditatietent. Voor de volgende dag schrijft Luciano zich in voor de Koudetraining en schrijven we ons beide in voor brood bakken en reserveren we de sauna voor diezelfde avond. We lopen ook nog zelf een van de microhikes die wordt aanbevolen voordat we hongerig met het zelfgemaakte deeg broodjes gaan bakken. 

wandelaar in Drentse bossen

Hoe de activiteiten zijn moet je vooral zelf ervaren. Luciano was van te voren wat bang dat hij de enige zou zijn die met een paar graden zou meedoen aan de Koudetraining. Maar eigenlijk doet er altijd wel iemand mee met een activiteit. 

Winterwoods was eigenlijk alles wat ik had verwacht en beter. De omgeving is fantastisch, de crew is leuk en de activiteiten pas gewoon heel goed bij wat Winterwoods wil uitstralen. 

Bekijk meer over Winterwoods op hun eigen website winterwoods.nl en boek direct jouw winter getaway in Drenthe.

Dit vind je misschien ook leuk

Outdoor Lifestyle

Komende zomer op fietsvakantie? Dit zijn 5 belangrijke kledingstukken die niet mogen ontbreken

Strand van Rhodos
Griekenland

Wat te doen op Rhodos 

Suppen groningen grachten
Suppen

Supboard kopen? Met deze tips doe je de beste aankoop

tempels in Chiang Mai
ReistipsThailand

Thailand: 13 x doen in Chiang Mai

Sauna artikelen
Nederland

8 x de beste sauna van Nederland

Verenigde Staten

Waar te verblijven in San Francisco? De leukste wijken