Onze beste tips voor het huren van een auto in Canada

Canada vonden wij een van de mooiste landen om met een (huur)auto te ontdekken. Het land is ontzettend autovriendelijk en je ziet plekken waar je minder snel met het openbaar vervoer in Canada zou komen. Bovendien heb je met een auto in Canada de vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt. Iets wat met een camper bijvoorbeeld een stuk lastiger gaat. Je rijdt namelijk zo weg van je campingplek. Bekijk mijn top tips om door Canada te reizen, ontdek mijn persoonlijke ervaring met het huren van een auto in Canada en profiteer van handige adviezen voor jouw autoreis door dit prachtige land.

Liever met een camper op reis? Bekijk dan ook onze tips voor het huren van een camper in Canada.

1. Kies je ophaalpunt

Als je al een vaag idee hebt waar je naartoe wilt tijdens je roadtrip in Canada, wordt het huren van een auto veel makkelijker. Je weet waarschijnlijk welke provincie of regio je gaat bezoeken.

Als je weet waar je begint en eindigt in Canada, afhankelijk van je vlucht, dan weet je waar je je auto moet ophalen en terugbrengen. Het is daarom goed om je reisroute door Canada al enigszins te plannen.

We hebben 1,5 maand door Canada gereisd met onze huurauto en twee autoroutes door Canada samengesteld op basis van onze eigen reiservaringen.

Bekijk deze roadrip routes en krijg inspiratie voor jouw volgende reis naar Canada!

2. Boek je huurauto online

Het is de moeite waard om een huurauto voor Canada online te boeken, zelfs een paar uur voordat je de auto gaat ophalen.

De reden?

Zo kun je gemakkelijk prijzen vergelijken en de goedkoopste deal kiezen, in plaats van vast te zitten aan wat het verhuurbedrijf nog aan auto’s heeft als je aankomt. Een fijne prijsvergelijker voor huurauto’s vinden wij Easyterra.nl

Wij huurden zelf ook via de website van Easyterra. Je ziet daarop in één oogopslag de verschillende type auto’s, het aanbod van aanbieders en prijzen.

3. Overweeg All-Inclusive Pakketten

Je houdt van avonturen, maar tegelijkertijd ook van dingen die goed geregeld zijn. Dan is een fly & drive misschien wel iets voor jou. Overweeg een fly-drive vakantie als je geen zin hebt om zelf een route te plannen. Boek via een touroperator en geniet van een compleet verzorgde vakantie, inclusief hotels en autohuur. Kies je vertrekdatum, bestemming en auto en geniet van een zorgeloze reis met vooraf uitgestippelde route.

ANWB biedt bijvoorbeeld een reis van 18 dagen aan inclusief overnachtingen, vliegtickets en autohuur. Bekijk deze reis op Tui.

5. Let op deze punten bij het kiezen van een huurauto

  • Controleer of een tweede bestuurder is inbegrepen bij de autoverhuur om kosten te besparen. Sunny Cars biedt bijvoorbeeld een Additional Driver-pakket aan. Bij welke organisatie je ook een auto huurt, controleer wel of je dit van tevoren moet aangeven.Een extra bestuurder is handig en niet altijd bij de prijs inbegrepen. In Canada ga je waarschijnlijk lange afstanden maken waardoor een extra bestuurder wel zo prettig is.
  • Kinderzitjes zijn beperkt aanwezig bij autoverhuurders. Grote kans dus dat de kinderzitjes snel verhuurd zijn, zeker in het hoogseizoen. Regel dus een extra kinderstoel als je dat nodig hebt. Huren te duur? Bij Walmart kun je goedkoop eentje halen en later weer inleveren bij een tweedehandswinkel.
  • Zijn verzekeringen exclusief of moet je bijbetalen? Welke verzekering heb je wel/niet nodig? Vind je dat lastig om uit te zoeken, dan kun je ook kiezen voor een Sunny Cars in voor je huurauto in Canada. Wat wij persoonlijk fijn vinden aan Sunny Cars is dat je precies weet waar je voor betaalt: geen kleine lettertjes. Alle verzekeringen die je nodig hebt zijn namelijk standaard inclusief.
  • Bespaar kosten en neem je eigen navigatiesysteem mee. Download voor vertrek een nieuwe kaart en gebruik in steden zoals Vancouver GPS vanwege de eenrichtingswegen. Ook kun je een maps app op je telefoon gebruiken.
  • Ben je jonger dan 23? Moet je dan extra betalen als je een auto huurt?

De beste tijd om een auto te boeken is zes tot twaalf maanden van tevoren als je met een grote groep reist tijdens het hoogseizoen, maar je kunt ook dichter bij de huurdatum boeken als je in het laagseizoen reist. Zelf boeken wij vaak niet meer dan 2/4 weken vooruit.

6. Kies de juiste grootte auto

Of je nou (veel) grote tassen mee hebt of met meer dan 2 reizigers bent, bijvoorbeeld met kinderen. Vanzelfsprekend huur je een auto die bij jouw samenstelling past. Wij huren altijd een Economy-auto met z’n tweeën. Achterin gaan de campingspullen en achterop de bank gooien we onze backpacks of koffers.

7. Pas je aan aan het Terrein

Canada is een bergachtig land. Het is dan ook goed om te kiezen voor een auto die voldoende power heeft om de bergen flink omhoog te rijden. Meestal is dat geen probleem met een huurauto.

Het kan voorkomen dat je tijdens het rijden in de bergen regelmatig campers inhaalt omdat zij meer moeite hebben met bergopwaarts rijden. Als je niet comfortabel bent met rijden in de bergen, is het aan te raden om een auto met automatische versnelling te huren zodat je niet hoeft te schakelen tijdens het rijden op hellingen.

Onze huurauto in Alberta Canada

8. Zorg voor voldoende Creditcardlimiet

Zorg dat je genoeg bestedingslimiet op je creditcard hebt staan voor het ter plaatse betalen van de borg. Lijkt erg logisch maar het is ons ook overkomen dat we niet genoeg limiet op onze creditkaart hadden staan.

Vooral als je een langere reis maakt en veel vooruit boekt (zoals op een wereldreis) kan het gauw voorkomen dat je over je limiet heen bent.

9. Kies voor het terugbrengen met een volle tank

Net als in andere landen heb je ook in Canada heb je keuze uit verschillende tankregelingen. Bij Sunny Cars zit je altijd goed, zij bieden alleen klantvriendelijke tankregelingen aan. Wij kiezen op reis dan ook altijd voor een FF-regeling: je levert de auto in met dezelfde benzinestand als waarmee hij ‘m ophaalde.

10. Let op bij eenrichtingsverhuur

Wil je de auto ophalen in de ene stad en inleveren in een andere stad?

Hou er dan rekening mee dat je vaak one way kosten moet betalen. Deze one way toeslag is afhankelijk van de locatie en auto. One way autohuur binnen, van en naar Alaska is trouwens niet toegestaan.

11. Let op als je de grens over wilt gaan

Veel reizigers vliegen naar Canada en willen de huurauto in Amerika inleveren. Wil je bijvoorbeeld vliegen naar Vancouver en de auto inleveren in Seattle, dan maak je een internationale one way reis met de huurauto.

Zorg ervoor dat doorgeeft aan de autoverhuurder of je de auto in een ander land wilt inleveren. Check ook of dat kan en hoeveel dat kost, vaak moet dat geen probleem zijn, je vinkt dan een hokje aan op je formulier. Vaak geldt er nog een toeslag, afhankelijk van de de autoverhuurder en de route die je kiest. Dit kan je nalezen in de huurvoorwaarden.

De meest voorkomende internationale one way van Canada naar Amerika zijn:

  • Vancouver naar Seattle
  • Toronto Airport naar Buffalo Airport
  • Toronto Airport naar Boston Airport.

Wist je trouwens dat je voor Amerika geen ESTA hoeft te regelen als je over land aankomt?

12. Rijden in Canada: tip en ervaringen

Rijden in Canada is redelijk eenvoudig. In de bergen is het niet heel druk in het verkeer en zijn de wegen bijzonder goed onderhouden.

Tussen Banff en Canmore merk je dat het al een stuk drukker is, dan bijvoorbeeld op de Icefields Parkway, de weg tussen Banff en Jasper.

In Vancouver vonden we het eenrichtingsverkeer wel lastig. Een GPS is dus wel handig. In kleinere steden en dorpjes als Banff is het prima autorijden. De verkeersregels spreken verder voor zich.

Net als in Amerika geldt in Canada: rechtsaf slaan bij het stoplicht mag. Je hoeft dan niet te wachten voor rood, tenzij anders aangegeven.

Stilstaande schoolbussen met knipperlichten mag je nooit inhalen.

Veelgestelde Vragen (FAQ)