Inspiratie en route voor een roadtrip door Noord Frankrijk

In het noorden van Frankrijk vind je stranden, imposante kliffen, duinen, ongerepte kusten en overblijfselen van een heftige geschiedenis. De kust van Noord Frankrijk is het ideale gebied om om te wandelen, cultuur te snuiven en iets meer te leren over de geschiedenis. Bekijk inspiratie en een route voor een roadtrip door Noord-Frankrijk.

Auto huren of eigen auto?

Reizen met je eigen auto

Vaak blijkt je eigen vierwieler de meest voordelige keuze te zijn, aangezien je de kosten voor autohuur uitspaart. Cruciaal hierbij is natuurlijk dat je bolide zowel veilig als goed onderhouden is.

Vergeet ook niet om een degelijke autoverzekering te regelen, inclusief pechhulp voor heel Europa! Autopech kan een flinke domper op je reis zijn, maar met de juiste ondersteuning is zelfs dat geen ramp – ook niet voor je portemonnee. Controleer daarnaast of je voor jouw bestemming speciale vignetten of milieustickers nodig hebt. In bepaalde steden, zoals Parijs, is het vereist om minstens drie weken voor je vertrekt een milieusticker aangevraagd te hebben!

Auto huren

We hebben al vaak een auto gehuurd en hebben een paar favoriete plekken om te checken:

Roadtrip Noord Frankrijk

Roadtrip door de Champagnestreek

De Champagnestreek ligt in het noorden van Frankrijk, zo’n 150 kilometer ten oosten van Parijs en dichtbij de Franse Ardennen. De naam van deze regio zegt in dit geval veel. Aan de ene kant heb je het groene heuvellandschap van de Ardennen, waar de rivier de Maas (Meuse) doorheen kronkelt. Aan de andere kant, zuidelijker, kom je in het Champagne-gebied terecht. Hier komt de bekende bubbelwijn vandaan.

De champagnewijngaarden zijn verdeeld in 4 streken: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blangs, Côtes des Bar. Wat de regio onderscheidt, zijn de kilometerslange wijngaarden waar de welbekende champagnewijnen worden geproduceerd. De Champagneregio is groen en heuvelachtig en wordt omgeven door meren en waterwegen. Het is daarom ook geschikt voor sportliefhebbers als wandelaars en fietsers. Het water leent zich uitstekend voor watersporten als zeilen, surfen en waterskiën.

De noordelijk gelegen Champagnestreek is perfect voor een korte autovakantie door Frankrijk. Het is niet al te ver rijden vanuit Nederland en de uitgestrekte wijngaarden en oude stadscentra geven je meteen een vakantiegevoel

→ Bekijk accommodaties in de Champagneregio

Roadtrip door Normandië

Officieel meer west, willen we toch deze regio meenemen als inspiratie voor een roadtrip door Noord-Frankrijk. De geschiedenis van Normandie is vooral waarom mensen deze regio bezoeken. Maar hier vind je ook idyllische dorpjes de mooiste stranden met krijtrotsen en de bekende olifantenslurf. Denk aan Etretat.

Heb je de film Lupin op Netflix gezien? De filmploeg trok ook naar Normandië ( voor een aantal opnames in Etretat, bekend om de hoge witte kliffen. Deze spectaculaire en inspirerende omgeving trok tal van kunstenaars, zoals de schilders Eugène Boudin, Gustave Courbet en Claude Monet, maar ook Maurice Leblanc, de natuurlijk bedenker van Arsène Lupin!

De highlight van Normandië is Mont Saint Michel. Dit is een grote, middeleeuwse abdij op een rotsachtig getijdeneiland. Deze kun je bereiken door de wadlopen.

Roadtrip langs de Opaalkust

Bij de Opaalkust in Pas-de-Calais moet je denken aanhoge krijtkliffen, leuke badplaatsen, brede stranden, prachtige natuur en verse vis. De kust ligt tussen Calais en Berck-sur-Mer en is een ideale locatie om je roadtrip vanuit Nederland door te maken. Het is niet te ver rijden en toch heb je het vakantiegevoel.

Dunkerque (Dunkirk)

Rij je vanaf België Frankrijk in, dan kom je in de Nord-Pas-de-Calais regio. Dunkirk (Duinkerke of Dunquerke) is Frans/Vlaams en heeft verschillende bezienswaardigheden: van wandelingen aan het strand tot musea.

Wil je meer leren over de 1940 evacuatie van Duinkerke, stop bij het non-profit museum Mémorial du Souvenir. Het is museaum is gehuisvest in Bastion 32, een in 1874-gebouwde kustverdedigingsbasis. Bastio was het hoofdkwartier van de Franse en geallieerde troepen tijdens de slag om Duinkerke en operatie Dynamo.

→ Ben je geïnteresseerd in films over WOII? Bekijk dan de film Dunkirk voordat je naar deze regio reist.

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de duinen of langs de zee.

Les Deux Caps

De grootste bezienswaardigheden liggen op de route van Calais naar Boulogne. Je rijdt langs een prachtig kustgebied met leuke dorpjes en bijzondere rotsachtige kapen; Les Deux Caps. Dit zijn twee kliffen waarvan Cap Blanc Nez de spectaculairste is. Bij helder weer kan je Engeland zelfs zien liggen. Op beide kliffen vind je bunkers en bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog.

Op beide kapen, de Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez, is het genieten voor wandelaars. Je vindt imposante witte kliffen, een ruige brede kust met duinen en een prachtige wandelomgeving. Absoluut een bezoek waard!

Cap Blanc-Nez is de hoogste met 133 meter hoge krijtrotsen. Ook vindt men deze de meest indrukwekkende klif van de twee. Je kijkt hier uit over de streek en de rotskust van Engeland, aan de overkant van het Kanaal. Een mooi gebied ook voor wandelingen.

Cap Gris-Nez is de tweede kaap, 50 meter boven de zeespiegel. Cap Gris-Nez ligt 16 km zuidelijker van Cap Blanc-Nez.

Parkeren bij Les Deux Caps

Als je op doorreis bent dan kun je de auto onderaan de obelisk op Cap Blanc-Nez parkeren en rondkijken. Wil je wandelen? Begin dan vanaf Sangette en loop langs de kust naar Cap Blanc-Nez.

〰 Bekijk op Wikiloc andere wandelroutes in Cap Blanc-Nez

Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-Mer is de hoofdstad van de Opaalkust en perfect voor een (mid)dag. Het is één van de belangrijkste vissershavens van Frankrijk en er is een groot aquarium, Nausicaá, dat de meeste bezoekers naar de stad trekt.

Helaas komen weinig bezoekers echt in de binnenstad van Boulogne-Sur-Mer. De stad is echter wel gericht op toeristen en je vindt hier dan ook veel Britse pubs, wijnbars en restaurantjes.

Het stadscentrum is ommuurd en de stad is erg geschikt om een wandeling te maken over de stadswallen, Promenade des Remparts . Breng ook een bezoek aan de koepelvormige basiliek en doe een drankje op het plein voor het stadhuis van Boulogne-sur-Mer.

Wissant

Tussen beide kapen ligt het schilderachtige kustplaatsje Wissant. Maak hier een korte stop om vissers in actie te zien en bekijk de leuke witte huisjes. Vanaf het strand in Wissant heb je ook uitzicht over Cap Blanc-Nez.

Wimereux

Bij het badplaatsje Wimereux vind je mooie stranden, en Anglo-Normandische gebouwen. Verder kun je hier heerlijk wandelen op paden die goed worden aangegeven met wegwijzers. Voor een wandeling door dit duinengebied vertrek je vanuit Wimereux en volg je ‘La Baie de Saint-Jean’, een wandeling die ook ergens samenvalt met de GR120 du Littoral. Het uitzicht bij de kliffen is spectaculair en je zult hier ook veel vogels en mooie natuur vinden. Bij Ambleteuse kom je het Fort van Ambleteuse, een voormalig militair fort, tegen.

Baai van Somme

De Baai van Somme en de kust zijn een mekka voor liefhebbers van actieve vakanties, wandelaars en vogelspotters. Het is één van de prachtigste natuurgebieden in Frankrijk. In het natuurgebied liggen vele wandelpaden en ook een educatief centrum. Maak een wandeling vanuit Saint-Valéry-sur-Somme – een stad met een historisch verleden – naar Cap Hornu of Cap Hourdel. Je hebt hier uitzicht over de baai en Le Crotoy.

Overnachten in Noord-Frankrijk

Kamperen– Op de website van de ANWB vind je een lijst van campings.

Op Booking.com kun je vaak tot 24 uur van te voren annuleren, wel zo handig als je nog niet zeker weet of een vakantie naar Noord-Frankrijk kan doorgaan.

Dit vind je misschien ook leuk

Williamsburg straat
ReistipsVerenigde Staten

Het beste van Williamsburg food, drinks & highlights

FinlandWintersport

Wintersport Levi: Een skigebied voor iedereen

Osaka kasteel met kersenbloesem
Japan

10 beste dingen te doen in Osaka – city guide voor 3 dagen

Zeemeermin in Kopenhagen
Denemarken

14x wat te doen in Kopenhagen + leuke tips

Women’s Switchform waterproof trench  gedragen op IJS
Outdoor Lifestyle

Royal Robbins winterkleding: comfortabel en duurzaam

Outdoor Lifestyle

Boardchick van de week | Iris Jönsthövel