Surfen in Bali: de beste beginners surfspots

Bali is dé ultieme bestemming om surfen te leren. Veel Nederlandse surfers die ik ken, nemen een winterbreak om op Bali te surfen. En eerlijk gezegd kan ik ze geen ongelijk geven. Het klimaat op Bali is heerlijk, het is een betaalbare bestemming voor ons Europeanen en er zijn talloze zandbanken die het leren surfen net wat aangenamer maken. In dit artikel deel ik de gaafste surfspots op Bali om te beginnen met surfen.

Leren surfen op Bali: de beste periode

Het piek- of hoogseizoen van Bali duurt van april tot oktober – de droge maanden van het eiland. Het resterende deel van het jaar staat bekend als het natte of ‘off’-seizoen voor zowel surfen als toerisme.

Hou je van de zon en een drukke, levendige sfeer?

Dan moet je in het droogseizoen naar Bali afreizen om te surfen. Deze periode is ook het hoogseizoen en duurt van april tot oktober. Enig nadeel: er zullen veel andere surfers in het water liggen.

Van november tot april is het regenseizoen, maar ook dan zijn er genoeg zonnige dagen. Zo waren wij er zelf in november om te surfen en hebben we veel zonnige dagen gehad. Meestal regent het rond het einde van de dag een uurtje en dan is het ook afgelopen.

Het regenseizoen is ideaal om te leren surfen omdat het minder druk is in het water en de golven kleiner en minder intimiderend zijn. Bovendien liggen de prijzen van hotels ook veel lager.

Leren surfen op Bali: de beste surf spots

Bali is de ultieme bestemming om te leren surfen. Bali is vooral erg goed voor de professionele surfers, maar ook voor de beginners zijn er een aantal stranden die erg goed zijn voor beginners om te leren surfen of je kunsten aan te scherpen.

Beginnersspots betekent dat een surfspots de juiste condities heeft. Het maakt dus uit waar je bent, maar ook op welk (tijdstip van de) dag (of seizoen) je surft. emen aan een surfkamp om een ​​aangenamere en veiligere ervaring te hebben.

De top 5 surfspots op Bali

1. Kuta

Ga je naar Bali voor de surf en heb je nog nooit gesurfd? Dan raad ik je aan om te beginnen bij Kuta. Kuta ligt op zo’n half uur rijden van het vliegveld van Bali aan de westkust van Bali.

In Kuta leerde ik zelf in 2007 surfen en ik vond het na heel wat andere plekken gesurft te hebben: een ideale beginners spot. Trek je niks aan van wat anderen of Kuta als vakantiebestemming zeggen, Kuta Beach is meer dan 8 kilometer land en perfect om een surfspot te vinden als beginner.

Surfen kun je zelf leren, maar het beste is toch om een paar lessen te nemen. Het is handig om te weten waar je erin moet, hoe je moet staan en wat de surfregels in de zee zijn.

Je kunt Kuta onderverdelen in Kuta Beach, Legian Beach en Seminyak Beach. De laatste keer dat wij surfden in Bali – in 2017 –  huurden wij onder andere een surfboard bij Legian Beach. Het fijne aan Kuta Beach? Het is een zandbodemstrand. Je hoeft er dus geen rekening mee te houden dat je met je kont op het koraal eindigt. I hate it when that happens.

Kuta Beach

Surfboard huren in Kuta?

Aan het strand van Kuta vind je veel surfleraren en surfboards om te huren.

Liever via een organisatie?

Aangezien Kuta het populairste strand van het eiland is, is het gemakkelijk om direct aan het strand surfboards en surfleraren te vinden. Je wordt er zelfs mee doodgegooid als je een rondje over het strand doet.

Heel veel mensen zijn erg negatief over Kuta. Ik vind Kuta erg fijn. Ook omdat mijn vriend en ik gewoon surfers zijn for the good vibe. We zijn helemaal niet goed omdat we zoveel sporten leuk vinden.

2. Batubolong Beach

Batubolong Beach wordt ook wel ‘Old Man’s Beach’ genoemd. Deze surfspot in Bali ligt iets ten noorden van Kuta aan de westkust van Bali. Het hoort ook wel bij het populaire dorp Canggu, wat vooral een plek is waar Westerse toeristen komen.

Als je beginnende surfer bent is Canggu het perfecte strand om te oefenen. Er is een vlakke rifbodem en je vindt hier lekkere zachte longboardgolven.

Surfboard huren?

Ook bij Batubolong Beach kun je aan het strand bij een local een surfboard huren, direct op de parkeerplaats aan de voorkant van de plek. Je vindt hier foam boards, longboards, enkele vinnen etc. Dit is je kans om ze allemaal uit te proberen voor zo’n 50K (4,50) per sessie.

Na een middagsessie ga je naar Old Man’s Bar, een bekende bar in de expat community.

3. Padang Padang Right / Baby Padang

Padang Padang Right ligt aan het surfmekka op het Bukit-schiereiland in het uiterste zuiden van Bali. Deze golf wordt ook wel Baby Padang genoemd, omdat het naast de bekendere golf Padang Padang Left ligt. ‘Right’ of Baby Padang is een mooi softe reef break, geschikt voor beginners, maar ook voor  gevorderde surfers.

Tijdens vloed is deze lange, ononderbroken golf een ideale plek om je techniek te oefenen en de stap te nemen van het surfen van wit water naar ononderbroken golven. Dit is de plek waar ik mijn eerste turn leerde, dus ik heb er goede herinneringen aan.

Beginners surf spot in Bali
Surfen bij Impossible Surf

Ben je beginner, dan raad ik je aan om surflessen te nemen om aan je techniek te werken. Wij namen lessen bij Impossible Surf School, die ik ook zeker aanraad vanwege de goeie instructies tijdens het surfen. Bij Impossible leerde ik mijn eerste turn, heel vet!

4. Medewi

Ook weer aan de zuidwestkust, 3 uur ten noorden van Kuta vind je de spot Medewi. Dit is een soepele linkerhand, waar je op golven kan surfen voor wel 30 seconden. Het Medewi-strand staat er ook om bekend een vriendelijke plek voor surfers van alle niveaus te zijn en het is er een stuk minder toeristisch.

Het is ook een leuke plek om rond te hangen en te genieten van lokale zeevruchten.

5. Nusa Lembongang

Nusa Lembongan is een klein eiland ten westen van Bali die je vast herkent door de plaatjes van toeristen hoog boven het blauwe water.

Nusa Lembongang ligt slechts een boottocht van 25 minuten van de kust van Sanur af en de surfspots zijn veel minder druk dan op Bali zelf. De surfspots van Nusa vind je aan de noordkant van het eiland, tegenover Bali.

Deze positie van het eiland ten opzichte van Bali zorgt ervoor dat de deining moeilijk het gebied kan binnen dringen. Geen idee waar ik het over heb? No worries. De branding is door het gebrek van de deining kleiner en dat maakt Nusa een top surf spot in Bali voor beginnende surfers.

Laat je hier vooral informeren door lokale instructeurs. De jongens van New Bro zijn een goede optie.

Ga je surfen op Nusa Lembongang? Dan ben je zeker van kristalhelder water, mooie golven en prachtig uitzicht op de vulkanen van Bali.

Meer surf & Bali?