Mountainbiken in het ertsgebergte in Tsjechië

Het Ertsgebied is vooral een populair wintersportgebied, maar ook voor wandelaars en fietsers zijn er voldoende wandel- en fietspaden. Het landschap is door de mijnbouw flink aangetast, maar desondanks een prachtig gebied om in de winter te langlaufen en in de zomer te wandelen en fietsen. We fietsten 60 kilometer door dit prachtige gebergte.

Tip: met de Garmin Edge 830 kun je gemakkelijk routes importeren vanuit je telefoon.

Krušné hory

Het Ertsgebergte (Tsjechisch: Krušné hory) is een bergketen in Duitsland en Tsjechië en vormt voor 150 kilometer de grens tussen deze twee landen (czechtourism). Tijdens de middeleeuwen was het Ertsgebergte dicht bebost, maar de ontdekking van zilver- en tinertsen zorgde ervoor dat het gebergte bewoond werd. Het gebied dankt zijn naam dus aan de ertsen die er lange tijd opgegraven werden. Het mijngebied staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Mountainbiken door Boheems Zwitserland

Na een dagje wandelen in het Boheems Zwitserland, een dag eerder, staan we vandaag, met wat wandelspierpijn, in ons hotel klaar om het Ertsgebergte (Tsjechisch: Krušné hory) te ontdekken per fiets.

Onze gids Sven, van de organisatie en shop Active Point,  haalt ons op van het hotel. We sliepen in een een voormalig jachthuis. We rijden met zijn busje naar zijn winkel in het plaatsje Děčín, waar we toffe elektrische mountainbikes (mtb’s) uitkiezen en inladen.

Vodní nádrž Fláje

Dan rijden we naar de regio Brána do Čech , naar het meer Vodní nádrž Fláje (het meer van Fláje) om een nieuwe fietsroute, mede mogelijk gemaakt door Sven, te rijden. Een primeur en in zo’n prachtig gebied.

We starten met koude handen en we vragen ons allemaal af of het wijs was om geen handschoenen mee te nemen. Maar al gauw warmen we op. De route brengt ons langs steile heuvels waar je in de winter kunt skiën. We komen langs prachtige bossen vol paddenstoel plukkende locals (dat is hier traditie in deze periode) en tot slot fietsen we langs het gebergte dat als decor voor de Chronicles of Narnia diende.

Het Ertsgebergte

Het Ertsgebergte (Tsjechisch: Krušné hory) bestaat uit prachtige bossen uit berken en blauwsparren. Ik ben blij dat er nog veel bomen staan, want schijnbaar zijn er veel bossen verwoest in het verleden.

In de 15de en 16de eeuw was het gebergte de belangrijkste Europese bron van zilver en daarna werd er veel kolen gewonnen. Voor de kolen moesten veel bossen verwoest worden voor de aanbouw van kolencentrales in de jaren zeventig en tachtig. 

Wat ik zo mooi vind aan het Ertsgebergte is dat er in de zomer gefietst wordt en in de winter zijn er volop langlaufmogelijkheden. Een van de bekende fietsroutes is de Krušné hory Magistrale die wel 242 kilometer lang is en door de regio’s Ustí en Karlovy Vary loopt. Tussen het fietsen door stoppen we nog op een plek waar je de piste Bouřňáku ziet lopen. Ik krijg gelijk zin in wintersport. 

De route die wij fietsen is een rustige route, iets wat ik eigenlijk niet gewend ben. En ik vind het heel fijn. Heel soms komen we fietsers tegen. De rust die we vonden op de fiets is weer in contrast met de drukte als we een hapje gaan eten in het restaurant bij Golf Teplice – Cínovec, vlakbij de grens van Tsjechië en Duitsland. Niet dat het hier zo druk is, maar na veel afgelegen stukken vraag ik me soms wel af waar de mensen zijn. 

Na onze net iets te lange stop, we moeten nog behoorlijk wat kilometers fietsen, fietsen we langzaamaan naar Tiské stěny. Af en toe halen we best hoge snelheden en dat is ook niet zo moeilijk. Hier en daar zitten er nog best wat pittige stukjes tussen waar we door de heuvels heen crossen en hard off road tussen de koeien naar beneden racen. Een beetje technische skills is vereist maar het gaat ons allemaal goed af. 

Tiské stěny

Dan komen we langs Tiské stěny. Vanuit het dorpje onderaan deze vreemd gevormde stenen rijden we steil omhoog. Onderweg zien we steeds meer van dit gebied in de vorm van tot we bij het restaurant Turistická chata Tisá aankomen.

Vanaf deze plek kun je het spectaculaire gebied inlopen. We wandelen langs stenen die op schildpadden lijken. Via stenen trappen lopen we naar beneden komen op een plek, dat ooit als decor voor een deel van de film Chronicles of Narnia was. Omdat er verder niemand anders aanwezig is vind ik het een bijzondere plek. We hebben geen tijd om door het gebied te wandelen, dus ik moet zeker terugkomen. Ook omdat je in dit gebied heel goed kunt rotsklimmen, vertelt Sven. 

Dan begint ons laatste stuk door het bosrijke gebied. We moeten opschieten omdat we door alle fotoshoots van dit prachtige gebied een beetje achterlopen op de tijd. We komen dan na 60 kilometer aan in ons hotel Kristin Hrádek.

Kristin Hrádek

Kristin Hrádek is een klein jachthuis uit de 18e eeuw, gelegen op de grens van Bohemen en Saksen in de buurt van Děčín en Vysoké (Děčínský) Sněžník. Vroeger diende het verschillende doeleinden, van de zomerresidentie van het prinselijke gezin tot het jachthuis. Je kunt hier fijn overnachten en dineren in het bijbehorend restaurant.

Map van de route

Fiets huren

Huur je fiets bij Active point. Active Point is opgericht door onze gids Sven. Je kunt behalve fietsen ook vele andere vervoersmiddelen zoals een step boeken. Liever een tour? Ook mogelijk. Klimspullen nodig? Je kunt een crash pad huren voor als je wilt klimmen in de buurt van Decin. kunt een tour boeken.

Bekijk de website van Active Point.

Meer informatie over dit gebied? Check dan voor je bezoek de website van het gebied Brána do Čech of Tsjechië Toerisme.

Klimmen in Boheems Zwitserland? Bekijk deze website voor meer informatie.

Handige tips