Kamperen in Yosemite National Park? Dit moet je weten

Yosemite National Park is een van onze favoriete Nationale Parken in Amerika. Wil je in Yosemite National Park overnachten? Dan is het handig om te weten waar de beste Yosemite bezienswaardigheden zitten en waar je rekening mee moet houden als je gaat kamperen in het Nationale Park.

Als je van plan bent om de nacht in een camper of tent door te brengen, moet je kamperen op een camping. Parkeren op een parkeerplaats of langs de kant van de weg is niet toegestaan.

In Yosemite National Park kun je zowel met je tent als camper kamperen. Yosemite heeft 10 campings voor campers en aanhangwagens van verschillende lengtes. Al deze campings kun je vinden op de officiële website van de Amerikaanse Overheid. Deze website noemen we later in dit artikel trouwens, dus je hoeft er niet online naar te zoeken.

Je moet deze campings ook reserveren via deze website, of je kunt op de dag dat je wilt verblijven langskomen en hopen dat er nog een plekje is, zoals voor Camp 4.

Campings in Yosemite

In de Valley zijn 4 campings: Upper Pines, Lower Pines, North Pines en Camp 4. Daarnaast zijn campings verspreid over het National Park. Echter, hou er rekening mee als je in Tuolumne Meadows zit, bijvoorbeeld, dat je nog 1,5 uur rijden van de Valley af zit.

Campings in de Valley

CampingOpenCamper (RV?)Kosten per dagReserveren vanafAantal plekken
Upper PinesGehele jaar Ja $36


5 maanden van te voren238
Lower PinesApr –
Okt
Ja $36


5 maanden van te voren60
North PinesApr –
Okt
Ja$36


Loterij of 5 maanden van te voren81
Camp 4Gehele jaar Nee$10


1 week van te voren voor apr – okt.61
Bron: nps.gov/yose/planyourvisit/campgrounds.htm

Yosemite camping reserveren

In het hoogseizoen is enorm druk in het Yosemite National Park en zul je een plekje moeten reserveren of gebruik maken van de first come first serve

Campingreserveringen zijn beschikbaar in blokken van één maand per keer. Voor deze blokken kun je tot 5 maanden van tevoren reserveren. Dat kan op de 15e van elke maand om 07.00 uur Pacific Time (4 uur in de middag in Nederland).

Houd er rekening mee dat bijna alle reserveringen voor de maanden mei tot en met september en voor sommige andere weekenden worden gevuld op de eerste dag dat ze beschikbaar komen, meestal binnen enkele seconden of minuten na 07.00 uur!

Let op: op de dag dat de reservering opengaat zijn de kampeerplekken binnen enkele minuten weg, wees dus op tijd.

Toen wij zelf reserveerden voor Upper Pines waren we een beetje bang dat we niks zouden krijgen en kozen we gewoon heel snel een plekje, in plaats van te kijken wat een leuke plek was. Kijk voordat de reservering open gaat daarom even waar je met je tent of camper wilt (en kunt) zitten. Achterin de camping is natuurlijk heel fijn of dichtbij de toiletten (= ook water). Douchen kun je in het dorpje Curry Village doen. Hier kun je komen door de shuttlebus te nemen of te wandelen (15 minuten).

Aankomstdata in Yosemite Eerste dag om reservering te maken voor aankomstdata
(7 am PT)
Januari 15 tot Februari 14September 15
February 15 tot Maart 14Oktober 15
Maart 15 tot April 14November 15
April 15 tot Mei 14December 15
Mei 15 tot Juni 14Januari 15
Juni 15 tot Juli 14Februari 15
Juli 15 tot Augustus 14Maart 15
Augustus 15 tot September 14April 15
September 15 tot Oktober 14Mei 15
Oktober 15 to November 14Juni 15
November 15 tot December 14Juli 15
December 15 tot Januari 14Augustus 15

Je kunt je camping(s) voor Yosemite reserveren via de officiële website NPS.gov.

First Come First Serve kampeerplekken

Reserveren is helemaal niet leuk, vooral als je niet eens weet waar je naartoe wilt of als je graag op de bonnefooi reist. Yosemite is de enige camping die wij van te voren reserveerden omdat mijn vriend Luciano er super graag naartoe wilde. We zorgden dat Yosemite aan het eind van de reis was zodat we niet helemaal om Yosemite heen hoefden te plannen.

Wat je ook kunt doen is gebruikmaken van de first come first serve kampeerplekken. Dit betekent dat je ’s ochtends in de rij gaat staan tot er iemand weggaat. In de middag zijn de meeste plekken namelijk al weg voor diezelfde dag. We zagen regelmatig om 7 uur in de ochtend mensen bij de ‘receptie’ wachten voor een plekje. Dat moet je er dus wel voor over hebben.

Lees meer over ons verblijf op Upper Pines Campground in Yosemite National Park

Kamperen Yosemite longboard

Beren op de camping

In Yosemite National Park zijn ook beren aanwezig. Op de dag dat wij aankwamen hoorde ik dat er op de camping zwarte beren waren gespot. Het is dan ook gebruikelijk dat je geen eten en toiletartikelen in je tent laat. Alles moet in je voertuig (auto of camper) of in de aanwezige bear lockets.

Lees meer over kamperen in beergebied

Kamperen Yosemite bearlocker
Bear Locker

Overnachten in een hotel in Yosemite

Geen camper of tent? Dan kun je ook overnachten in de vele hotels in Yosemite Valley of in de buurt van Yosemite.

Curry Village ligt net onder Half Dome en Glacier Point en is de grootste accommodatie in Yosemite National Park. Vroeger bekend als “Camp Curry” zoals het vaak werd genoemd, is Curry Village de perfecte plek voor gezinnen om te eten, slapen en te herstellen voordat je teruggaat naar Yosemite National Park. Er zijn cabins, hotelkamers en tent ‘cabins beschikbaar. Bekijk de website van Curry Village.

Iets verder rijden van de Valley ligt het 3-sterrenhotel Yosemite View Lodge. Bekijk dit hotel op Booking.com