Kullamannen: Een trailrun langs rotsachtige kusten

In het mysterieuze landschap van aan de kust van Zweden, wacht een uitzonderlijke trailrun op avontuurlijke hardlopers. De Kullamannen trail biedt deelnemers een unieke hardloopervaring En je neemt deel aan een UTMB World Series event, wat betekent dat je punten spaart voor je UTMB registratie. 

De legende

Niemand weet waar en wanneer de verhalen van de Kullamannen zijn ontstaan, maar één bron is de slag bij Svolder bij Öresund in september in het jaar 999. Waar de Noorse koning Olav Tryggvasson zichzelf in het water wierp na een een lange strijd en hij de tegenstander zijn dood niet gunde. Of Koning Olav het overleefde is onduidelijk. Of hij stierf in de golven van Öresund of hij overleefde het en klom uit het water op de rotsachtige kusten van Kullaberg.

In 1220 schrijft de historicus Saxo Grammaticus dat Kullamannen de macht had om schepen naar de ondergang te sturen door de uitdagende passage door Kullaberg. Hier komen de twee grote zeeën Östersjön en Kattegatt samen. Kullamannen beslist ook wie van de steile rotsen moet vallen en wie gespaard moet blijven.

Kullamannen trailrun

De Kullamannen is een uitdagende trailrun door de schiereilanden Bjäre en Kullaberg aan de Zuid-Zweedse kust. Het evenement biedt verschillende afstanden van 22 km tot 100 mijl, met routes langs rotsachtige bergen, beukenbossen en kustpaden. 

100 km

Zoals we al zeiden variëren de afstanden van 22 km tot 100 mijl. Ik besloot de 100 kilometer te gaan hardlopen en mijn ervaring is dan ook gericht op deze specifieke trailrun. 

De start van zowel de 100 kilometertrail als de 100 mijl vindt plaats in het charmante stadje Höganäs. De start vond ik een spectaculaire, met veel vuur en een Viking die op een paard rijdt (waarschijnlijk een Kullaman). Na een korte vlakke 11 km in het donker, ga je de nacht in op op weg naar de mythische berg Kullaberg. Het parcours neemt je mee over kleine singletracks door schilderachtige vissersdorpjes en de prachtige Scania Trail. Maar omdat het grootste gedeelte in de nacht is moet je het vooral doen met het geluid van de zee en de korte afstand die je kunt zien met je hoofdlamp. Tijdens deze tocht passeer je maar liefst tien natuurreservaten.

Een van mijn persoonlijk hoogtepunten van Kullamannen is deniet-massale sfeer van het evenement. Je loopt vaak een lange afstand in je eentje, omgeven door de rustgevende natuur. Het geluid van de wind en de stilte van de omgeving is een perfect decor voor een onvergetelijk hardloopavontuur. De trail heeft relatief weinig hoogtemeters behalve de laatste lus waarbij de Kullaberg beklommen moet worden.

Verder moet je als loper er rekening mee houden dat de afstanden tussen stops vrij lang zijn (+-  28km). En soms alleen de lopers van drinken voorzien. Je bent dus erg aangewezen op je eigen bevoorrading. Er zijn slechts 1000 hoogtemeters, maar sommige delen van het parcours kunnen echter technisch zijn, waardoor het een uitdagende route is die vaardigheid en doorzettingsvermogen vereist. 

Ondanks deze punten en het zware einde is het zeker een aan te raden trailrun voor diegenen die op zoek zijn naar een speciaal hardloopavontuur en UTMB punten. Voor avontuurlijke hardlopers is Kullamannen zeker het overwegen waard!

Praktische Tips

Het kleine dorpje Mölle, waar de 100 kilometer eindigt, biedt mogelijk uitdagingen op het gebied van parkeren en is een klein dorp. Wij overnachtten in een accommodatie in Helsingborg, een klein stadje vlakbij Mölle. Staykvick Boutique Hostel, waar wij overnachtten heeft kleine betaalbare kamers met een gedeelde badkamer. Het leuk is dat er ook andere hardlopers overnachtten waar we mee konden kletsen. Vanaf Helsingborg zijn we met de auto naar Mölle gereden. Hier ben ik afgezet en is mijn vriend weer naar huis gereden om mij de volgende dag weer langs de route op te zoeken. Accommodaties vlakbij de of aan de route worden ook gedeeld op de website van UTMB of je kunt hier kijken voor accommodaties in Helsingborg.

Op Instagram hebben we een paar korte stories over de Kullamannen gedeeld in een Instagram Highlight.

Dit artikel is gebaseerd op persoonlijke ervaringen en de situatie kan veranderd zijn sinds het schrijven van dit artikel. Het is altijd raadzaam om de officiële website van Kullamannen te raadplegen voor actuele informatie en updates.