Backpacken in Hawaii doe je zo

Backpacken is een van onze favoriete manieren van reizen en zo hebben we ook een deel van onze wereldreis doorgebracht in Hawaii. Deze prachtige eilandengroep is zeker geschikt om te backpacken, omdat je gemakkelijk kunt reizen met een bescheiden budget en flexibel kunt zijn in je planning. Het is echter aan te raden om het hoogseizoen te vermijden, omdat de kosten van transport en accommodatie dan vaak hoger zijn en populaire activiteiten en verblijven snel volgeboekt zijn. Lees verder voor onze backpackervaring in Hawaii en tips voor backpacken in Hawaii.

Hawaiaanse eilanden

De populairste eilanden van Hawaii van groot naar klein zijn Big Island (Hawaii), O’ahu, Maui en Kaui. Dan heb je een paar kleine eilanden: Ni’Ihau (vlakbij Kauai)  – van de familie Robinson -, Molokai, Lanai, Kaho’olawe en Molokini vlakbij Maui. Laatstgenoemd eiland is vooral populair voor duikers en snorkelaars en je kunt er niet in een hotel overnachten.

Maui

Op Maui vind je de best begaanbare stranden (in Hawaii zijn stranden lastig bereiken). Hier heb je meer het strandvakantiegevoel maar er zijn ook genoeg dingen te doen als adventurer. Zo kun je down hill longboarden, surfen, hiken (de Haleakala crater – must do!) en de infamous Road to Hana rijden. Ook surfen en hiken door de kenmerkende bergen is een must do!

→ Lees ook: wat te doen in Maui doen in Maui.

Big Island

Big Island vonden wij de meeste cultuur hebben omdat er voor ons gevoel meer locals wonen en het er minder toeristisch is dan de andere eilanden. Wist je trouwenw dat Big Island 11 van de 13 klimaatzones heeft? Zo hadden we elke dag wel een andere weertje. Wij vonden vooral het zwarte strand en de sunrise wandeling over lava de highlights van Big Island! Ook heeft mijn vriend hier gesnorkeld met het beste uitzicht.

→ Meer Big island: onze beste tips voor Big Island.

Kaui

Kauai is wat mij betreft het mooiste eiland van Hawaii. De natuur is werkelijk waar prachtig, dramatisch. Niet voor niets hebben ze op dit eiland onder andere Jurassic Park, de serie Lost en King Kong opgenomen. En sinds Jurassic Park ben ik een beetje obsessed door Hawaii. Kauai is voor mij alles wat ik van Hawaii verwachtte. Je hebt hier de prachtige Napali coast en de Grand Canyon van de pacific. Ook kun je lekker fietsen, wandelen of longboarden op het fietspad langs de kust van Kaapali.

Zoveel dagen heb je per eiland nodig in Hawaii

Hoeveel dagen je per eiland nodig hebt hangt heel erg af van wat je wilt gaan doen. Elk eiland staat bekend om de eigen bezienswaardigheden. Zo vind je 10 verschillende klimaten op Big Island, heeft Kauai de prachtige Napali Coast en de de Grand Canyon van de Pacific, heeft Maui een fijn surferssfeertje en vind je op O’ahu vooral veel grote winkelcentra.

Eilandhoppen in Hawaii is daarom ook aan te raden als je meer dan een eiland wilt zien.

Hoeveel eilanden je in je vakantie naar Hawaii moet meepakken hangt er ook vanaf hoelang je op Hawaii hebt.

Afhankelijk van wat je van plan bent heb je meer of minder nodig per eiland, maar een paar dagen tot een week per eiland zou over het algemeen genoeg moeten zijn. Hieronder hebben we voor je beschreven hoeveel eilanden je in hoeveel vakantiedagen kunt bezoeken en hoeveel dagen je per eiland ongeveer nodig hebt

Je hebt maar een week in Hawaii

Als je 1 tot 8 dagen hebt, raden we je aan maar één eiland te kiezen. Wil je meerdere eilanden zien dan kun je overwegen om een dagtrip te plannen. Zo is het heel gemakkelijk om van het ene naar het andere Hawaiaanse eiland te vliegen. En zit je op Maui? Dan kun je gemakkelijk naar de eilanden. Molokai, Lanai, Kaho’olawe en Molokini met de boot afreizen.

Het meest logische is om op O’ahu te verblijven. Maar naar onze mening is dit eiland lang niet het mooiste. Zoek je een vergelijkbare sfeer als in O’ahu maar met iets minder grote winkelcentra en toch mooie natuur? Reis dan vooral naar Maui, wat toch wel onze top 2 van eilanden is. 

Je hebt 14 dagen in Hawaii

Als je 9 tot 14 dagen hebt, raden we je aan om maximaal twee eilanden te bezoeken. Als je meer eilanden wilt zien kun je weer een dagtrip nemen zoals we ook aangaven in de paragraaf hierboven. Zoek je een combinatie van Westers en prachtige natuur? Dan zijn de eilanden O’ahu en Kauai een mooie combinatie. 

Je hebt 3 weken in Hawaii

Als u 15 tot 20 dagen hebt, raden we je aan om drie eilanden te bezoeken. Je verblijft dan net als ons zo’n vijf tot zeven dagen op 1 eiland. Zoek je totaal verschillende eilanden? Dan zou ik voor O’ahu, Kauai en Big Island gaan. Hou je minder van de grote stad? Dan kun je O’ahu omruilen voor Maui (dat zou in ieder geval onze keus zijn). 

Je hebt een maand of meer in Hawaii

Als je 21 tot 25 dagen hebt, raden we u je aan om maximaal vier eilanden te bezoeken. Je verblijft dan zo’n 5 tot 6 dagen op een eiland. Uiteraard kun je ook in dit tijdsbestek dagtrips doen en meer of minder eilanden bezoeken.

Als je 26 tot 30 dagen hebt, raden we aan om vier tot zes eilanden te plannen als je bijna 30 dagen hebt. Of je kunt net als ons wat langer op de leukste eilanden verblijven en een beetje uitrusten en de dagtrips skippen.

Wij verbleven in totaal:

  • 7 dagen op Kauai
  • 5 dagen op O’ahu (een paar dagen aan het begin en 2 dagen aan het eind)
  • 14 dagen op Mauai
  • 7 dagen op Big Island (veel te lang voor ons)

→  Bekijk ook onze route door Hawaii

Uitzicht op de zee hawaii
Kauai

Kosten backpacken door Hawaii

Hawaii is niet goedkoop, helaas. Maar het is aardig betaalbaar als je bespaart op uit eten gaan en accommodaties. Het vliegen naar Hawaii zorgt al voor een behoorlijke gat in je portemonnee, net als vliegen tussen de eilanden in Hawaii. Denk bij Hawaii een dagbudget van zo’n € 75,- per persoon. Maar je kunt je vakantie naar Hawaii zo duur maken als je wilt en zelfs als backpacker kun je in Hawaii prima overleven, mits je weet waar je op moet bezuinigen.

Slapen in Hawaii: Accommodaties in Hawaii:

In Hawaii heb je verschillende opties qua overnachten. Wij sliepen veel in Airbnb’s, hostels en een tent. Slapen in Hawaii is duur! Ga er maar vanuit dat je voor O’Ahu en Maui al gauw € 71,- kwijt bent voor een hotelkamer per nacht. Op Kaui (€ 65,- p.n) en Big Island (Kailua Kona € 80,- p.n en in de buurt van Hilo (€ 26,- p.n.) sliepen wij goedkoper en hadden we goede deals via Airbnb. Het loont om ruim van te voren je accommodatie te boeken!

Vervoer in Hawaii

Je beste optie om op een eiland in Hawaii rond te reizen is toch met een huurauto. Er gaan wel bussen in Hawaii, maar het is niet altijd even gemakkelijk om met openbaar vervoer in Hawaii te reizen.

  • O’Ahu: bussen zijn er wel, maar niet overal naartoe en het duurt vaak wat langer.
  • Maui heeft de Maui Bus. Deze rijdt naar veel, maar niet alle plekken. Gelukkig rijdt er wel een bus naar Lahaina en Kahului, twee populaire spots in Maui. Wij hebben deze bus een keer genomen en vonden het een prima bus!
  • In Kauai heb je de Kauai Bus, die rijdt tussen wat dorpjes, maar zal je bijvoorbeeld niet naar de Grand Canyon van Hawaii brengen. Daar kun je beter een tour voor boeken of zelf een auto huren.
  • En op Hawaii (Big) Island is er de Hele-On Bus. Deze bus brengt je naar de meeste plaatsen op het eiland, maar de transittijden zijn lang en er zijn weinig verbindingen. De Hele-on-bus is bedoeld voor werknemers op Big Island om van en naar het werk te komen en daarom zijn de meeste vertrektijden van de bus vroeg in de ochtend en laat

Je kunt via verschillende website gemakkelijk een auto huren in Hawaii. Wij waren op wereldreis (toen wij Hawaii bezochten) fan van vergelijkingssites zoals Easyterra, zodat je precies ziet welke aanbieder (wij boeken vaak bij Hertz) de beste prijs biedt.

De laatste paar reizen (o.a. Marokko & Costa Rica) boekte ik via Sunny Cars. Sunny Cars is niet altijd de goedkoopste, maar heeft duidelijke uitleg over wat er wel of niet in de autohuur inbegrepen zit. Vind ik wel heel fijn, zodat ik niet met verassingen komt te zitten.

Beste reistijd Hawaii

Het laagseizoen, wanneer het het goedkoopst is om te backpacken is in het late voorjaar (half april tot begin juni) en de herfst (september tot half december). Het is dan ook een stuk minder druk in Hawaii. De zomer is in juni tot augustus, het is dan veel duurder om door Hawaii te reizen en je zult veel Amerikaanse gezinnen tegenkomen. Wij waren zelf in juli/augustus in Hawaii.

De temperatuur in Hawaii ligt het hele jaar rond de 35-30 graden, lekker dus! Hou er wel rekening mee dat er op bepaalde plekken meer regen is of dat het bijvoorbeeld in de bergen koeler is. Ook is er Hurricane season in Hawaii van juni tot november.

Dit vind je misschien ook leuk

Reistips

Hoeveel kleding neem je mee op vakantie/reis

Feldberg
DuitslandFrankrijk

De leukste skigebieden dichtbij Nederland

Snowboardster op haar wnoboard
Outdoor Lifestyle

Boardchick of the week | Malou Hey

autorijden in Costa Rica
Costa RicaRoadtrip

Autorijden in Costa Rica: ervaringen & tips

Biercafe met mensen aan de bar
België

Restaurant tips Antwerpen: van biercafés tot Aziatische fusions

Outdoor Lifestyle

Waarom de Fjällräven Kajka 35 ideaal is voor jouw trektocht(en)