Kamnik Saddle: eindpunt voor een epische dagwandeling

De Kamnik Saddle (Kamniško Sedlo) is de berg’zadel’ tussen de berg Brana (2253 m) en de berg Planjava (2394 m) in de Kamnik-Savinja Alpen in Slovenië. Dit is een van de meest spectaculaire plaatsen in de Kamnik Alpen als je het ons vraagt en een populaire dagwandeling onder de lokale bevolking. Als we deze wandeling maken is het onze eerste kennismaking met de al prachtige omgeving van de Logar Valley. Kan het nog mooier? Ja zeker. Waar de meeste reizigers kiezen voor een korte wandeling naar de Slap Rinka waterval, opent er boven op de saddle een compleet andere wereld. 

Startpunt voor meerdaagse wandelingen

Vlak onder het met gras begroeide zadel ligt de Kamnik Saddle Lodge (Kamniška koča na Kamniškem sedlu). Een berghut waar je kunt verblijven als je een meerdaagse wandeling door de Kamnik-Savinja Alpen wilt maken.

Voor velen is de Kamnik Saddle het startpunt voor wandelingen naar de omliggende bergtoppen zoals Brana (1 uur), of Planjava (2 uur). Maar de Saddle is ook een mooi eindstation voor een dagwandeling. Deze is het meer dan waard. De omgeving is een van de mooiste die ik ooit hebt gezien. Daarom raad ik je deze wandeling zeker aan tijdens je roadtrip door Slovenië.

Wandeling rond de Logar vallei

Het eerste uur wandel je naar de waterval Rinka en van daaruit naar Dom na Okrešelj. Voor sommigen kan de wandeling naar de waterval al een pittige klim zijn. Het is een steile route omhoog, langs de Slap Rinka waterval, steil langs de Savinja rivier en uiteindelijk door het bos naar de hut.

Deze berghut ligt op Okrešelj, een gletsjerkirche met een interessant geomorfologisch uiterlijk en een rijke flora van kleurrijke tapijten van bergbloemen. De hut is een uitgangspunt voor bergtochten. Voor ons is het een korte stop voor we doorgaan naar de Kamnik Saddle. 

Okrešelj naar Kamnik Saddle 

Vanaf de weide bij Okrešelj ga je naar links. Volg de borden naar Kamniško sedlo. We komen de eerste paar kilometers niemand tegen. Aanvankelijk blijft het pad zachtjes stijgen door het bos. Boven de boomgrens gaat het pad over op steen en komt het bij een rotswand.

We horen niks behalve wat vallende stenen. Dan ineens zie ik boven mij een paar horens opduiken. Ik gok dat het een steenbok is en waarschuw Luciano. Ook hij ziet dat het een steenbok is. Alsof er niks aan de hand is kijkt hij wat nieuwsgierig naar ons, maar gaat ook snel weer over tot de orde van de dag: grazen. 

Het land van de steenbok

Na wat foto’s – wat ben ik blij dat ik mijn nieuwe zoomlens mee heb! – komen we toch iets te dichtbij – hij loopt precies op onze route- en de steenbok pakt zijn biezen. Tot dit punt was de wandeling vrij gemakkelijk, wel wat stijl, maar prima te doen. Dan komen we een man tegen met zijn hond in z’n armen. We laten hem voor, want het pad is nu wel heel stijl. 

Dan klimmen we de wand op en komen uiteindelijk uit bij staalkabels en klimhulpmiddelen om ons op weg te helpen. De route is niet zo moeilijk, maar vanwege het losse rotsachtige terrein moet je oppassen voor vallende stenen. En je moet absoluut geen hoogtevrees hebben. Ik moet toegeven dat ik nu snap waarom iemand adviseerde dat je Alpine ervaring moet hebben om deze route te wandelen.

Het uitzicht op Mrzla gora (“Koude Berg”) is fantastisch naarmate we hoger komen. Uiteindelijk vlakt het pad af en loop je horizontaal over een steile helling naar de met gras begroeide Kamnik Saddle. Hier komen we slechts een handjevol wandelaars tegen die teruglopen. We zijn vrij laat vertrokken en daarom maken we wat foto’s, genieten we van het uitzicht, maar maken we onze weg ook weer snel terug voor het donker gaat worden. 

Zo kom je bij de start

Er is geen openbaar vervoer naar de start van de hike. Met de auto kun je hier gemakkelijk komen. Rijd naar de Logar vallei, waar je entree betaalt. Dan rijd je door naar de parkeerplaats aan het einde van de Logar Valley Road. Je kunt het stuk van de ingang van de vallei naar de parkeerplaats ook lopen, dan betaal je geen entree, maar dan ben je wel even onderweg. 

Praktische info over de wandeling

Afstand: 8 km (heen en terug)
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk
Hoogteverschillen: 1420 meter

Vanwege veel loszittende stenen is het aan te raden een helm te dragen tijdens deze wandeling, goede wandelschoenen en laagjes te dragen. Boven is het een stuk kouder dan in het dal. Ook wandelstokken zijn geen overbodige luxe. Wij gebruiken deze wandelstokken BLACK DIAMOND-Distance Carbon Z , die super licht zijn en je gemakkelijk kunt inklappen. De ideale wandelstokken voor reizigers dus.

Overnachten in de Logar vallei

Heb je het geld er voor over, dan raden we aan te verblijven in Hotel Plesnik Logarska Dolina. Dit is de topaccommodatie van de vallei. Met een zwembad en het allermooiste uitzicht van elk hotel in de vallei.

Boek je verblijf bij Hotel Plesnik

Deze wandeling is ideaal tijdens een roadtrip door Slovenië. Bekijk onze roadtrip route door Slovenië.