Wat is makkelijker skiën of snowboarden?

Wat is gemakkelijker: skiën of snowboarden? Skiën is over het algemeen in het begin gemakkelijk te leren, maar moeilijker onder de knie te krijgen. Snowboarden is moeilijker te leren, maar het bereiken van een gevorderd niveau is gemakkelijker. Hoewel er uitzonderingen zijn op deze regel, geldt deze regel in het algemeen en kun je dit meenemen in je overweging of je gaat beginnen met skien of snowboarden. Ontdek op Lone Drifters de verschillen tussen ski en snowboard en mijn ervaring met beide.

Mijn eerste keer wintersport

In 2012 boekten mijn vriend en ik onze eerste wintersportvakantie en toen was het eigenlijk al gelijk duidelijk: we gaan snowboarden.

In 2020 nam ik mijn eerste skilessen, om te kijken of dat nou makkelijker is dan snowboarden. En stond ik al vrij snel in Les Deux Alpes op de piste.

Is skiën dan gemakkelijker?

Skiën vs snowboarden

Skiën kun je al vrij snel als je een paar lessen hebt gevolgd. Zoals we in de intro zeiden: skiën is over het algemeen in het begin gemakkelijk te leren, maar moeilijker onder de knie te krijgen.

Volgens The Guardian kan je na 2 dagen snowboarden al fatsoenlijk de berg afkomen, zolang het niet te stijl is. Zodra het steiler begint te worden moet je toch een aantal nieuwe dingen leren.

En dat klopt, na 2 dagen lessen mocht ik al mee de lift omhoog en de blauwe (de 2 na moeilijkste en meest gangbare piste) piste af.

Wie het al gedaan heeft, weet dat snowboarden de eerste keren pijnlijk kan zijn. Billen, knieën en polsen, de pijntjes in die lichaamsdelen heb ik allemaal gehad. Scheldend heb ik op de piste gestaan en willen opgeven. Maar de volgende dag heb ik er dan weer ontzettend zin in, want dat gevoel van de piste afgaan verslaat de pijn toch echt.

Houding

Skiën is over het algemeen gemakkelijker op te pakken, omdat de voeten los van elkaar staan en je met je gezicht naar voren op de helling staat, een houding die natuurlijker aanvoelt.

Op een snowboard daarentegen zijn beide voeten vastgeklikt aan het board en dat vinden veel mensen eng. Ook kijk je met je gezicht naar de helling, wat voor veel mensen onnatuurlijk aanvoelt.

Moeilijkheidsgraad

Dezelfde overwegingen als hierboven hebben ook invloed op de moeilijkheidsgraad om een gevorderd niveau te bereiken. Hoewel het in het begin natuurlijker is, kan het moeilijk zijn om gevorderde bochten te maken als je voeten op ski’s van elkaar gescheiden zijn, omdat het een uitdaging kan zijn om beide voeten tegelijk te bewegen.

Snowboarders hebben dit probleem niet, wat het maken van gevorderde bochten en het snowpark makkelijker maakt.

Vallen

Beginnende skiërs vallen ook wel eens, maar dat is meestal minder pijnlijk. Als skiër kan je al snel enkele meters naar beneden skiën, remmen en sturen zonder te vallen.

Mijn grootste angst van snowboarden als beginner? Die skilift. Wie verzint er ook een lift met een zadelstoeltjes? In het begin ben nooit hoger ben gekomen dan de onderkant van de piste, epic fail. Maar na heel veel proberen lukte het het toch. En soms val je.

Grote verschillen

VerschilSkiSnowboard
LichaamshoudingGezicht naar voren, beweegt naar dezelfde kant als je voetenJe kijkt niet naar de helling en je beweegt met je voeten in een hoek van 90 graden
BlessuresMoeilijker vallen, maar risico op blessures is groot door draaiende bewegingIn het begin meer kans op blesures, vooral pols, schouder en enkel
LiftenSki’s hoef je in de lift niet los te klikken en je kunt naar voren kijkenJe staat met 1 voet los, wat een uitdaging kan zijn. Stokken helpen je niet zoals met ski’s
KledingAfgezien van de schoenen draag je dezelfde kledingAfgezien van de schoenen draag je dezelfde kleding
Buiten de pisteBen je klaar? Dan moet je lopen met zowel ski’s als stokken. Skischoenen lopen niet fijn in het dorpJe hebt alleen je snowboard en de schoenen lopen beter in het dorp dan skischoenen
Verschillen skien en snowboarden

Neem les

Beide sporten vragen om heel veel toewijding. Neem daarom les en trek een paar dagen uit om het skiën of snowboarden te leren. In Nederland vind je genoeg hallen om te leren skien/snowboarden.

→ Check onze tips om te beginnen met snowboarden: wie, wat, waar en hoe begin je?

Is snowboarden of skiën makkelijker?

Het leerproces van snowboarden kan een lang en pijnlijk proces zijn. Maar als je daar eenmaal doorheen bent heb je alles wel geleerd (behalve tricks natuurlijk). Skiën kun je al vrij snel als je een paar lessen hebt gevolgd.