Wat is makkelijker skiën of snowboarden?

Wat is gemakkelijker: skiën of snowboarden? Skiën is over het algemeen in het begin gemakkelijk te leren, maar moeilijker onder de knie te krijgen. Snowboarden is moeilijker te leren, maar het bereiken van een gevorderd niveau is gemakkelijker. Hoewel er uitzonderingen zijn op deze regel, geldt deze regel in het algemeen en kun je dit meenemen in je overweging of je gaat beginnen met skien of snowboarden. Ontdek op Lone Drifters de verschillen tussen ski en snowboard en mijn ervaring met beide.

Mijn eerste keer wintersport

In 2012 boekten mijn vriend en ik onze eerste wintersportvakantie en toen was het eigenlijk al gelijk duidelijk: we gaan snowboarden.

In 2020 nam ik mijn eerste skilessen, om te kijken of dat nou makkelijker is dan snowboarden. En stond ik al vrij snel in Les Deux Alpes op de piste.

Is skiën dan gemakkelijker?

Skiën vs snowboarden

Skiën kun je al vrij snel als je een paar lessen hebt gevolgd. Zoals we in de intro zeiden: skiën is over het algemeen in het begin gemakkelijk te leren, maar moeilijker onder de knie te krijgen.

Volgens The Guardian kan je na 2 dagen snowboarden al fatsoenlijk de berg afkomen, zolang het niet te stijl is. Zodra het steiler begint te worden moet je toch een aantal nieuwe dingen leren.

En dat klopt, na 2 dagen lessen mocht ik al mee de lift omhoog en de blauwe (de 2 na moeilijkste en meest gangbare piste) piste af.

Wie het al gedaan heeft, weet dat snowboarden de eerste keren pijnlijk kan zijn. Billen, knieën en polsen, de pijntjes in die lichaamsdelen heb ik allemaal gehad. Scheldend heb ik op de piste gestaan en willen opgeven. Maar de volgende dag heb ik er dan weer ontzettend zin in, want dat gevoel van de piste afgaan verslaat de pijn toch echt.

Houding

Skiën is over het algemeen gemakkelijker op te pakken, omdat de voeten los van elkaar staan en je met je gezicht naar voren op de helling staat, een houding die natuurlijker aanvoelt.

Op een snowboard daarentegen zijn beide voeten vastgeklikt aan het board en dat vinden veel mensen eng. Ook kijk je met je gezicht naar de helling, wat voor veel mensen onnatuurlijk aanvoelt.

Moeilijkheidsgraad

Dezelfde overwegingen als hierboven hebben ook invloed op de moeilijkheidsgraad om een gevorderd niveau te bereiken. Hoewel het in het begin natuurlijker is, kan het moeilijk zijn om gevorderde bochten te maken als je voeten op ski’s van elkaar gescheiden zijn, omdat het een uitdaging kan zijn om beide voeten tegelijk te bewegen.

Snowboarders hebben dit probleem niet, wat het maken van gevorderde bochten en het snowpark makkelijker maakt.

Vallen

Beginnende skiërs vallen ook wel eens, maar dat is meestal minder pijnlijk. Als skiër kan je al snel enkele meters naar beneden skiën, remmen en sturen zonder te vallen.

Mijn grootste angst van snowboarden als beginner? Die skilift. Wie verzint er ook een lift met een zadelstoeltjes? In het begin ben nooit hoger ben gekomen dan de onderkant van de piste, epic fail. Maar na heel veel proberen lukte het het toch. En soms val je.

Grote verschillen

VerschilSkiSnowboard
LichaamshoudingGezicht naar voren, beweegt naar dezelfde kant als je voetenJe kijkt niet naar de helling en je beweegt met je voeten in een hoek van 90 graden
BlessuresMoeilijker vallen, maar risico op blessures is groot door draaiende bewegingIn het begin meer kans op blesures, vooral pols, schouder en enkel
LiftenSki’s hoef je in de lift niet los te klikken en je kunt naar voren kijkenJe staat met 1 voet los, wat een uitdaging kan zijn. Stokken helpen je niet zoals met ski’s
KledingAfgezien van de schoenen draag je dezelfde kledingAfgezien van de schoenen draag je dezelfde kleding
Buiten de pisteBen je klaar? Dan moet je lopen met zowel ski’s als stokken. Skischoenen lopen niet fijn in het dorpJe hebt alleen je snowboard en de schoenen lopen beter in het dorp dan skischoenen
Verschillen skien en snowboarden

Neem les

Beide sporten vragen om heel veel toewijding. Neem daarom les en trek een paar dagen uit om het skiën of snowboarden te leren. In Nederland vind je genoeg hallen om te leren skien/snowboarden.

→ Check onze tips om te beginnen met snowboarden: wie, wat, waar en hoe begin je?

Is snowboarden of skiën makkelijker?

Het leerproces van snowboarden kan een lang en pijnlijk proces zijn. Maar als je daar eenmaal doorheen bent heb je alles wel geleerd (behalve tricks natuurlijk). Skiën kun je al vrij snel als je een paar lessen hebt gevolgd.

Ben je op zoek naar een reisorganisatie voor een op maat gemaakte reis, een individuele reis of een groepsreis? Bekijk dan een selectie van onze favoriete reisorganisaties

Wanneer je iets koopt via links op onze website, dan steun je ons zonder dat het jou iets extra's kost en zo kunnen wij onze content gratis houden. Niks boeken maar heb je iets aan onze content gehad? Dan kun je ons een kopje koffie donerenDankjewel voor je steun. ♥️

49 gedachten over “Wat is makkelijker skiën of snowboarden?”

 1. Skieen. Veel makkelijker. Binnen no time kan je dan al een bergje af en met snowboarden lig je in heb begin alleen maar op je plaat ;-).

 2. Skiën! Heb drie jaar geleden 1 snowboardles gehad en dat was echt een ramp! Maar ze zeggen ook dat snowboarden veel moeilijk is om te leren, dus het is maar net wat je wilt. Skiën heb je snel onder de knie en is in mijn ogen meer van de vakantie genieten dan voortdurend op je snufferd gaan met een snowboard hihi ;)

 3. Oeh, wat een fijne foto’s! Krijg er al helemaal zin in! Ik heb tot mijn 18e geskied en ben daarna gaan boarden :) Denk dat skien inderdaad wel wat makkelijker is, maar als je een beetje durft en het niet erg vindt om veel te vallen kan je in een week heel veel leren :) Waar gaan jullie naartoe?

 4. Zelf zou ik gaan voor skien, omdat ik denk dat je dat sneller kunt leren inderdaad. Maar…snowboarden is wel toffer uiteindelijk denk ik. Zou je niet ook beweeglijker zijn op een snowboard dan op skies, uiteindelijk als je de techniek onder de knie hebt?

 5. Oh ik ben helemaal geen sneeuwfan. Heb één keer een personeelsuitje gehad waarbij we indoor gingen skieen: niet m’n sterkste kant. Ik zou dus zeker, onervaren als ik ben, eerst voor skieen gaan, met het idee dan later snowboarden te leren, omdat je dan misschien wat basiservaring hebt? Misschien hele gekke logica, aangezien er toch grote verschillen tussen beide sporten zitten…

 6. Allebei! Ik ga meestal met mijn familie en als we dan een dagtrip maken ga ik skiën en anders snowboarden. Meestal vinden ze het bij de skiverleih prima als ik mijn spullen even komt omwisselen, problem solved!

 7. arh..I love snowboarding and I am gonna miss this season!! ahhhhh!! this is just too pretty:)

 8. Toen ik een jaartje of 5 was begon ik met skieeen. Dat heb ik gedaan tot mijn 12de ongeveer daar ben ik overgegaan op snowboarden en dat is een stuk moeilijker. Na een week les en een natte kont want ik heb vaak in de sneeuw gelegen heb ik het eindelijk onder de knie. Ik wil ook graag op wintersport met vriendlief maar weet niet of dat er weer inzit.

  Als je gaat kies dan zeker voor les! Je leert het dan veel sneller dan dat je zelf wat gaat uitproberen!

 9. ik zou voor skiën gaan, maar dat is omdat ik denk dat je je benen gegarandeerd breekt met een snowboard en niet op ski’s ;) en dat je met een snowboard de hele tijd jezelf op de grond moet laten vallen enzo, KOUD! en mn vriend kan goed skiën dus tja, moet toch zijn kant kiezen he haha ;) (zn broertje is van t snowboarden)

 10. Ik heb zelf nog alleen maar geskied, maar snowboarden lijkt me echt heel tof! Dus ik zeg snowboarden. : )

 11. Het is allebei echt helemaal niks voor mij! Ik ben zo geen sneeuw mens. Laat mij lekker thuis blijven met warme koppen chocolademelk!

 12. Mijn vriend probeert me al jaren te overtuigen om mee op sneeuwvakantie te gaan. Als ik dan toch ga toegeven dan kies ik voor skiën denk ik…

 13. Snowboarden! Kan het niet maar het woord skieën ken ik al helemaal niet ;) Maar inderdaad dit jaar helemaal niks. Sparen voor de big trip!

 14. Wat een toffe post! Ik hou van sneeuw, maar ben nog nooit op skivakantie geweest. Wij gingen altijd naar de zon :) Ik denk dat ik zou beginnen met een lesje op de ski’s. Denk dat het iets makkelijker te leren is dan snowboarden, al is dat natuurlijk wel heel veel stoerder ;-) Super tof dat je op wintersport gaat, veel plezier vast! :)

 15. Ik heb het beide nog nooit gedaan, maar ik zou toch maar beginnen met skieen haha! Lijkt me iets makkelijker ook al is snowboarden wel stoer natuurlijk;)

 16. Snowboarden! Ben al langer dan 10 jaar verslaafd. Eerste dagen lig je vaak op je kont maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het geweldig. Doorzetten en gaan. Een paar lesjes nemen is wel aan te raden. Ik weet zeker dat je het super gaat vinden.

  • Ah leuk! Ik ga vast ook verslaafd worden. Paar lesjes heb ik inmiddels dankzij tips van mijn lezers geboekt :D

 17. Ik kan zowel skiën als snowboarden dus op wintersport wissel ik af. Meestal 2 dagen skiën en 1 dag snowboarden. Vind het beide erg leuk maar ik ski een stuk beter dan dat ik board. Vind skiën daardoor minder vermoeiend. Verder ligt het eraan met wie ik die dag ga. Als boarder is het heel irritant om af te dalen met skiërs en andersom ook. Maar goed, aan dit antwoord heb je geen hol ;-) Als je het wil leren zou ik voor ski’s gaan. Als jij over een paar jaar na wat oefening off piste met je fatski’s door de poedersneeuw naar beneden blaast, is dat ook heel stoer! En je ligt niet de hele tijd in de sneeuw, vind ik ook wel een voordeel.

 18. Ik vind het lastig ;)!
  Misschien ski, want dat (schijnt) makkelijker zijn om te leren… maar, gezien jij al kunt longboarden en surfen heb je wellicht wel al boardgevoel wat jouw start op een snowboard weer makkelijker maakt ;)!
  Misschien van allebei een indoor event/ lesje meepakken? En checken wat je leuker vindt?

  & Iets (heel) anders: Snowkiten ;)! Daar al es over nagedacht?
  Vriendinnetje van mij had nog nooit gesnowboard én gevliegerd en aan het einde van de week deed ze heuvels op en af cruisen <3 ! Súper chill, easy to learn en bijzonder!
  (Met ENVIclinics gaan we dit jaar naar Noorwegen ;)! En meer info over snowkiten/ snowkite chicks an sich in dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=6xpmlLmsMYw )

Reacties zijn gesloten.