Doen in sfeervol Göteborg Zweden, de leukste stad in Zweden!

Wat te doen in Göteborg? Göteborg is een sfeervolle, groene stad aan de westerse kust van Zweden. Göteborg – vaak Goteborg, Gotenberg of Gotenborg  geschreven – is de twee na grootste stad van Zweden en biedt leuke winkeltjes, boetieks, mooie parken en grachten, gezellige terrasjes en een prachtige archipel. Het is een leuke stad voor een stedentrip. Ontdek wat je er zoal kunt doen en wat je niet moet missen in Göteborg.

Struin door de wijk Haga

Een van de leukste straatjes in Göteborg vind je in de wijk Haga. Haga is de oudste wijk in Göteborg en bruist van de vele kleine winkeltjes, leuke cafés en barretjes. Vooral de Haga Nygata is een gezellig straatje met leuke boetiekjes, koffietentjes en restaurantjes. Zoek je een leuke plek voor een Zweedse Fika, loopt dan eens binnen bij Cafe Kringlan.

Fika is een begrip in Zweden en betekent ‘koffie hebben’. Wat vaak samen gaat met zoetigheid (vooral de Kanelbulle).

Verken de grachten

Göteborg kent ook veel leuke grachten die de stad een karakter geven. Een bezoekje aan Göteborg is eigenlijk niet compleet met een rondvaart door het centrum over de grachten. Vanuit de boot zie je de vele hoogtepunten en geschiedenis van de stad Göteborg .

Göteborg museum of art

Museumliefhebbers wandelen naar het Göteborg Museum of Art. Het Kunstmuseum van Göteborg host een van de belangrijkste kunstcollecties in Noord-Europa. Werken van meesters als Rembrandt, Picasso en van Gogh worden naast werken van hedendaagse kunstenaars getoond.

Maak een ritje in de achtbaan

Gezinnen met kinderen reizen naar Liseberg, een van de populairste attracties in Göteborg. Je vindt in dit attractiepark achtbanen, zweefbanen en er worden diverse concerten gehouden.

Rond Halloween en kerst is Liseberg ook leuk om te bezoeken! Je vindt hier dan een gezellige sfeer aangepast op Halloween of kerst. Tijdens de kerst is het park verlicht en is er een leuke kerstmarkt te vinden. 

Zoek groen op in een van de vele park

Als outdoorliefhebbers vinden wij het altijd fijn om in een stad een park te zoeken. Göteborg is een groene stad, met veel parken en tuinen. 

  1. Net buiten het stadscentrum vind je de Trädgårdsföreningen, een van de best bewaarde 19e eeuwse parken van Europa. In de zomer vindt hier een groot zomerfeest plaats die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Verder is het rosarium met ruim 4000 rozen mooi om te zien, en het Palm Huis, wat een kopie is van het Chrystal Palace uit Londen. 
  2. De botanische tuin (botaniska trädgård) herbergt bijna 2 km² 16.000 aan planten van over de hele wereld en is een van de grootste in zijn soort in Europa. Een fijne plek om te ontsnappen aan de drukte in de stad.
  3. Slottsskogen is een groot park waar je lekker kunt wandelen, hardlopen of van de zon genieten. Ook vind je hier een dierentuin voor de kinderen. 

Eten & Drinken in Göteborg

In Göteborg vind je heel veel leuke plekken om te eten en drinken. Onze favoriete bierspot was bierbrouwerij Omnipollo. Helaas zit deze niet meer in Göteborg, kwamen wij na ons tweede bezoek achter.

Een leuke koffiespot is Kafé Magasinet. Naast koffie vind je in dit industriële pand hier bagels, salades en pizza. Voor het ontbijt zijn er speciale menu’s tot 11:00. In de zomer kun je hier gezellig buiten zitten, met regenachtige en of koud weer lekker knus binnen of in de serre.

Göteborg is een studentenstad en populair om op stap te gaan. Hou er wel rekening mee dat alcohol – net als in Zweden – erg duur is door de hoge accijns die in Zweden geheven wordt.

Pak een terrasje

In de wijk Linnestaden vind je de leukste terrasjes en cafés. In de middag moet je vooral een hapje doen in de Saluhallen Briggen, een foodhal bomvol delicatessen en heerlijk eten: van Vietnamees tot saladebars.

Vanaf het begin was Saluhallen Briggen de belangrijkste brandweerkazerne van Göteborg (1891 tot 1990). Daarna werd het een klein exemplaar van Stora Saluhallen in Kungstorget, een ander indoormarket in Goteborg.

De indoor food market ligt een beetje verborgen in het gebied Linnestaden, maar is zeker de moeite waard.

In deze wijk van Göteborg vind je overigens ook leuke vintagewinkeltjes.

Beklim Skansen Kronan

Skansen Kronan is een oud fort in Göteborg in de wijk Haga. Wil je naar binnen, neem dan zeker de trap omhoog voor uitzicht over de stad vanaf het hooggelegen fort. De toren van het fort is open op donderdag & vrijdag. Na je wandeling omhoog is het leuk om aan de bar een drankje te nemen.

Bezoek de archipel van Göteborg

De archipel van Göteborg zit bomvol schattige dorpjes, natuur, wild life en mooie stranden. En je hoeft er niet eens ver voor te reizen.

Vanaf Göteborg kun je gemakkelijk vanaf de Saltholmen haven de zuidelijke eilanden Styrsö, Vargö, Brännö en Vrangö bezoeken. Vanaf de haven Lilla Varholmens bereik je gemakkelijk de noordelijke eilanden als Hönö en Björkö. Voor ideeen en het plannen van het eilandhoppen verwijzen we je door naar de website van West Sweden Tourist Board.

Reistips Göteborg

Zo kom je in Göteborg  

Vliegen

Vanuit Nederland vlieg je vanaf Amsterdam naar Goteburg. Andere voordelige vliegroutes zijn vanaf Düsseldorf of Brussel. Je kunt er ook voor kiezen om naar Stockholm te vliegen en van daaruit naar Göteborg af te reizen met het openbaar vervoer of een huurauto.

Auto/camper

Göteborg is ideaal om te bezoeken tijdens een roadtrip door Zweden. Reis je vanuit Nederland dan kun je via wegen naar Zweden rijden. Je kunt ook met je auto op de boot naar Göteborg vanuit Duitsland of Denemarken. Of je kunt deels met de auto en deels met de veerboot naar Göteborg rijden.

Via de brug: Sinds de opening van de Öresundbrug op is de reis met trein, auto of camper van Nederland naar Zweden veel gemakkelijker geworden. De 16 kilometer lange brug en tunnel verbindt de hoofdstad van Denemarken met de stad Malmö.

Via de veerboot: Vanuit Duitsland Kiel (Duitsland) gaat de Stenaline veerboot naar Göteborg (ong. 14 uur, kost ong. € 65,-). Ook gaat er vanaf Denemarken (Frederikshavn) een Stenaline veerboot naar Göteborg (ong. 3,5 uur, kost ong. € 39,-).

Veerboot/brug: Vanaf Duitsland (Puttgarden) gaat de Scandlines veerboot naar Denemarken (Rødby) (ong. 45 minuten, kost ong. € 50,-). Vanaf Rødby kun je de Öresundbrug naar Zweden (Malmö) nemen (toll kost ong. € 65,-) Of neem de For Sea ferry van Denemarken (Helsingor, boven Kopenhagen) naar Zweden (Helsingborg) (ong. 15 min., kost ong. € 65,-). Helsingborg is overigens ook een leuke stad voor een nachtje of twee.

Tot slot kun je ook zonder veerboot van Zuid-Denemarken naar Göteborg reizen. Houdt er rekening mee dat je toll betaalt van het vasteland van Denemarken naar Kopenhagen en van Denemarken (Kopenhagen) naar Zweden (Malmö). Hiervoor ben je ongeveer € 100,- kwijt.

Vervoer in Göteborg

De perfecte manier om de stad te verkennen is met de metro, de fiets of een e-step. Deze fiets kun je huren in het centrum van Göteborg. De step vind je verspreid over de stad.

De elektrische step is een leuke manier om van de ene plek naar de andere te rijden. Helemaal als je lui bent, je hoeft namelijk alleen maar ‘gas’ te geven. De operators in Göteborg zijn Bird, Voi en Bolt.

Download en registreer jij je via onze link voor een van deze apps, dan krijg je van ons een gratis ritje cadeau. Omdat de elektrische step niet goedkoop is geven wij jou een gratis ritje cadeau. Zo bespaar je in ieder geval wat geld, want een step is niet perse de goedkoopste manier om de stad te verkennen.

Trams: Verder rijden er in Göteborg trams. Bij elke tramhalte vind je een kaart van Göteborg en kun je zien waar de tram rijdt.

Boot: Als je Göteborg en de omgeving wilt zien, dan kun je met de boot naar diverse eilanden.

Parkeren in Göteborg

Download de app Parkster zodat je gemakkelijk kunt zien waar te parkeren, hoeveel het kost en in de app kunt betalen (Creditcard nodig).

Meer Zweden?

FAQ

Is Göteborg een dure stad?

Hoewel Göteborg goedkoper is dan Stockholm, is het nog steeds geen budgetvriendelijke bestemming.

Onze tips voor het plannen van je stedentrip naar Zweden

Deze post bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier voor de algemene voorwaarden

Scroll naar boven