Palmbomen op eiland Maleisie

Backpacken in Tioman Maleisie: wat te doen op dit eiland

Helder water, heuvels begroeid met de jungle en adembenemende zonsondergang. Pulau Tioman of Tioman eiland is een van de mooiste eilanden in Maleisië die ik gezien heb. Time Magazine riep in de jaren ’70 dit paradijs al uit tot één van de mooiste eilandenpin ter wereld. De meeste reizigers in Maleisië reizen naar de Perhentian Islands, maar als je van iets minder toeristisch houdt, dan moet je zeker naar Pulau Tioman. En het hoeft niet duur te zijn.

Op het eiland Tioman krijg je direct het gevoel alsof je op een eiland van Expeditie Robinson bent aangespoeld. En dat is niet zo gek, 12 afleveringen werden op de Maleisische eilanden opgenomen, in de buurt van de Tioman eilanden.

Wat te doen op Tioman eiland

1. Ga surfen bij Juara Beach

Juara Beach, dat grenst aan Juara Village, schijnt de beste en enige plek te zijn om te surfen bij Tioman Island. Hoewel Tioman wat lastiger te bereiken is in het regenseizoen, zijn de golven rond die periode wel een stuk groter – wel tot 20 meter hoog. In Juara Village zijn er een aantal plekken waar je een surfboard kunt huren.

Tip: Er zijn hier een paar plaatsen waar je een surfplank kunt huren en Juara Village heeft ook een aantal interessante cafés en bars.

Pulau Tioman

2. Wandel naar de Asah watervallen

Asah Waterfall – of Mukut Waterfall – is een van de top bezienswaardigheden op het eiland Tioman. De waterval is ook te zien in de film South Pacific uit 1958.

De waterval ligt dichtbij het dorp Mukut en is te bereiken door een trekking door de prachtige jungle vanaf Kampung Mukut of Kampung Asah. Tioman Island beroemd is door het ongerepte regenwoud en een trekking is dan ook een must.

Liever lui dan moe? Neem dan de watertaxi naar de watervallen.

3. Relax aan het strand van Mukut

Mukut is een van de acht belangrijkste dorpen op Tioman Island. Sommigen zeggen dat Mukut het mooiste strand van Tioman eiland heeft. Aan jou of dat ook zo is. Hoe dan ook: het zand is goudkleurig en kijkt uit op de kristalheldere zee.

Mukut is ook een slaperig dorpje, dus perfect als je weg wilt van alle feesten en op zoek bent naar rust. Geinteresseerd in het traditionele dorpsleven dat op Tioman heerst? Dan zit je in Mukut ook goed.

Pulau Tioman

4. Slaap in het dorpje Salang

Salang is vooral bekend onder de backpackers en single travelers en als de plek om te duiken, goedkoop te slapen en te feesten. Wij sliepen in het Puteri Salang Inn, vlakbij de beboste heuvels en op loopafstand van het strand.

Oh ja en die aapjes? Vuilnisbak dicht (helpt totaaal niet), bikini’s van de waslijn en gewoon lekker in je hangmat toekijken hoe ze met elkaar vechten om een appeltje. Wat een fijn eiland is het toch!

Pulau Tioman
Pulau Tioman
Hoe kom je op het eiland (Pulau) Tioman?

Veel toeristen reizen vanaf Kuala Lumpur (5,5 uur) of Singapore (5 uur) met de bus naar Mersing. Vanuit Kuala Lumpur (busstation TBS) kun je de bus pakken naar Mersing. Vanaf de haven in Mersing pak je de ferry die je in zo’ n 1,5 uur naar het eiland Tioman brengt. De vertrektijden van de boot wisselen nog wel eens vanwege de getijden. De ferry stopt vervolgens op verschillende plekken plaatsen op het eiland Tioman.

De ferry naar Pulau Tioman stopt op verschillende plekken (ook wel kampongs genoemd) op het eiland Tioman. De meeste reizigers stappen na de boottocht met de ferry uit bij Tekek. In Tekek vind je ook de enige pinautomaat van het eiland en een paar winkeltjes. Vanuit Tekek kun je de jeeptaxi naar andere plekken nemen, zoals Juara Beach.

Liever vliegen? Dat kan ook met een privévliegtuig, maar dat uiteraard wel wat meer.

Wat is de beste reistijd voor Pulau Tioman?

Je kunt het eiland het hele jaar bezoeken, maar Tioman eiland is niet elk seizoen van het jaar gemakkelijk te bezoeken. Het eiland is maart tot en met oktober het beste te bezoeken.

Hoe reis je op het eiland Tioman

De beste manier om te reizen op het eiland is met de scooter of een fiets. Tussen de dorpen in Tioman zijn verschillende paadjes aangelegd. In Kampung Tekek kun je een brommer huren en het westen van het eiland Tioman bezoeken.

Er is ook een weg door de dichte jungle vol met haarspeldbochten die van Tekek in het westen, naar het prachtige Juara in het oosten gaat. Hier kun je zelf met de scooter of fiets naar rijden of een taxi nemen.

Tot slot kun je ook met de boot reizen van dorp tot dorp (tussen Salant en Genting). Gebruik hiervoor de Bluewater Express. Deze ferry brengt en haalt locals en toeristen op bij de verschillende dorpen rond het eiland. Een enkele reis kost je zo’n RM20

Zijn er zandvlooien op Tioman?

Als er wind is zijn er geen zandvlooien en als er wel wind is, dan is de kans op zandvlooien ook groter.

Evey’s Tioman checklist

  • Zorg dat je cash meeneemt. Er is een pinautomaat, maar die vind je bij de luchthaven van Tioman. Betaal een hotel het liefst vooraf met een creditcard zodat je zo min mogelijk geld hoeft mee te nemen.
  • Zorg dat je de accommodatie op tijd regelt zodat je betere kans hebt op een leuke accommodatie.