Welke type camera neem je mee op reis? De beste reiscamera’s

Je gaat binnenkort een mooie reis maken en bent op zoek naar een goede camera om jouw mooiste reisherinneringen mee te maken. Wat voor camera neem je dan mee op reis? Dat hangt helemaal af van je wat je zoekt en wat je budget is. Wil je leuke foto’s maken voor in je vakantie fotoboek, je reisblog of wil je ze ook gebruiken om te verkopen? In deze handige gids vind je de beste camera’s voor op reis.

Waar ben je naar op zoek

Welke camera je meeneemt op reis hangt heel erg af van wat je met je camera wilt gaan doen. Als je op safari gaat en dieren wilt fotograferen dan is een zoomlens bijvoorbeeld heel handig. Wil je naast fotograferen ook goede reisvideo’s maken? Dan heb je een camera nodig die goede reisvideo’s kan maken.

Gelukkig is er voor elk budget een goede camera te koop: of je nou beginner reisfotograaf bent of al wat meer ervaring hebt met fotografie.

Beste budgetcamera voor op reis: hier moet je op letten

Als je op zoek bent naar een budgetcamera voor reisfotografie, is het moeilijk om een ​​beslissing te nemen. Er zijn zoveel merken en zoveel verschillende camera’s en stijlen dat het overweldigend kan zijn. Het is gemakkelijk om in de war te raken, soms raak ik dat ook nog wel eens als ik op zoek ga naar een nieuwe camera.

Allereerst moet de camera die je kiest, aansluiten bij je behoeften. Wat wil je ermee gaan doen? Denk aan zaken als beeldkwaliteit, gewicht en prijs; de camera die je kiest, moet alle vakjes aanvinken.

Hoe je echt mooie foto’s kunt maken, is een mix van verschillende dingen, waarbij de camera één van de factoren is. Als het gaat om reisfotografie, heb je een camera nodig met een goed dynamisch bereik, goede autofocus, een behoorlijke hoeveelheid resolutie en een goede bediening.

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit is een vrij brede term die verschillende kenmerken van een camera omvat.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat de beeldkwaliteit net zoveel afhangt van de camera als van de lens en hoe goed jij met de camera kan omgaan.

Als het gaat om het kiezen van de beste budgetcamera voor op reis, beperken wij ons tot alleen het hardwaregedeelte, en ook alleen de camera.

Megapixels en resolutie

Soms laat ik me leiden door het aantal resolutie en megapixels van een camera. Natuurlijk is dat erg belangrijk, maar dat zijn ze niet de belangrijkste factoren bij het kiezen van een camera, ongeacht het soort fotografie dat je leuk vindt.

Als reisfotograaf heb je een behoorlijke hoeveelheid resolutie nodig. De vraag is dus hoeveel megapixels je eigenlijk nodig hebt?

Ongeacht het budget is alles tussen de 20 en 24 megapixels meer dan genoeg om foto’s van hoge kwaliteit met een hoge resolutie te maken. Waarom? Want 90% van de tijd deel je je foto’s online, op social media kanalen en misschien via e-mail.

De enige keer dat je meer megapixels nodig hebt, is wanneer je besluit je foto’s af te drukken of ze in te dienen bij gedrukte publicatie zoals een tijdschrift.

Beeldstabilisatie

De camera die je kiest, moet een soort van ingebouwde beeldstabilisatie hebben. Beeldstabilisatie helpt om scherpe foto’s te maken wanneer je de camera in de hand houdt, vooral in situaties met weinig licht of als je onderweg foto’s maakt. Dit scheelt het meesjouwen van een statief.

Behalve DSLR’s, waar beeldstabilisatie nog steeds gebaseerd is op de lens in plaats van op de body van de camera, hebben alle andere camera’s, inclusief compactcamera’s en spiegelloze camera’s, ingebouwde beeldstabilisatie (IBIS of IS).

Cameragebruik

Cameragebruik is het basisgemak van de bediening van een camera. Dit is de lay-out van de bedieningselementen van de camera, de handgreep, de positie van de ontspanknop en andere zaken.

Als een keuzeknop niet goed reageert op het indrukken van een vinger, is dit een probleem met de bediening. Bevindt een knop zich op een gekke plek waardoor je er niet goed bij kan als je in een bepaalde houding zit, dan is dat ook een probleem.

Andere zaken die ook van invloed zijn op het gebruik zijn het ontwerp van de camerabody, de grip en de duimsteun.

Veel van deze factoren zijn subjectief. Wat de een handig vindt, is voor een andere helemaal niet handig. Kijk in de reviews van camera’s, ga naar de winkel om te voelen en maak wat testbeelden om te kijken hoe de camera voelt.

Of koop de camera in een winkel zoals Coolblue of Cameranu, waar je zonder teveel moeite je camera kunt retourneren, mocht je toch niet tevreden zijn.

Gewicht

Het gewicht van een camera is extra belangrijk voor het kiezen van een camera voor reisfotografie. Als de camera te zwaar en te groot is, is het moeilijk om hem lange tijd om je nek te dragen.

Een lichtere camera is een beter voorstel als je een hekel hebt aan het idee van een zware camera die steeds om je nek bungelt. Zo ben ik daarom ook overgestapt op een systeemcamera. En ik kies lichtere lenzen ten opzichte van zwaardere.

Beste reiscamera’s in 2023

Als je je budget en de functies van je camera hebt bepaald is het tijd om je camera voor op reis uit te zoeken hieronder hebben we een aantal aanbevelingen voor je van beste camera’s op reis.

Beste compact camera voor op reis

Beste budget reiscamera

Beste action camera voor op reis

Beste middenklasse camera

Fujifilm X-S10

Beste reiscamera hoog budget

→  Lees ook: dit zit er in onze cameratas

Je mobiel als camera

Tegenwoordig kun je met de camera van je telefoon net zo goed mooie foto’s maken. En als je geen zin hebt om een grote camera mee te nemen, maar wel herinneringen wilt schieten, dan is een smartphone een hele goede keuze. Ik heb hele goede camera’s in mijn smartphone. Een goede camera is wel een vereiste als ik een nieuwe telefoon zoek.

Een drone voor op reis

Een ultieme reiscamera voor fotografie van bovenaf is natuurlijk een drone. Deze camera’s zijn tegenwoordig ook voor budgetprijzen beschikbaar. Met een drone maak je hele toffe en uniek foto’s.

De DJI Mini is perfect om mee te beginnen. Zo begonnen wij met een DJI Mavic Mini. Tegenwoordig hebben we een DJI Mini 3 Pro. Deze is een stuk duurder, maar je kunt er wel veel mee.

Bekijk hieronder een Instagramfilmpje van onze Dji Mini 3 Pro

Beste lenzen voor op reis

24 -70 mm lens: beste allround lens

Daarnaast schieten we nog vaak met een 24-70 mm lens. Dit type lens is een van de beste lenzen voor op reis omdat je er in bijna elke situatie mee kan schieten. De lens is niet al te duur en perfect als instapper.

→  Bekijk 24-70 lenzen.

Foto met een 24-70mm

Aanvullende fotografietips

Hieronder nog wat tips om het beste uit je fotografieervaring te halen.

Verdiep je in de bestemming

Neem voordat je naar je bestemming reist de tijd om je te verdiepen in de belangrijkste plaatsen en cultuur. Zo weet je precies waar je moet zijn om de mooiste foto’s van een bestemming te maken.

Hier zijn een paar mooie boeken om beter te worden in reisfotografie:

Investeer in een goede cameratas

Investeer in een tas waarmee je alles kunt dragen: van camera, lenzen, laptop/ipad, extra kleding, water en allerlei accessoires zoals lampen en zelfs een klein statief. Dit zijn onze favoriete cameratassen:

  • Peak Design Everyday backpack
  • National Geographic Africa Backpack
  • Thule Covert

Of bekijk onze Thule Covert Review

Investeer in goede accessoires

Polarisatiefilter

Met een polarisatiefilter verhoog je het contrast maar ook de intensiteit van de kleuren van je foto’s. Daarnaast gebruik ik een polarisatiefilter om reflecties in het water op te heffen. Ik hoef namelijk niet altijd de reflectie in het raam of water te hebben.

Soms wil je de diepte van het water zien, bijvoorbeeld als er iets mooi onder water te zien is. Ik gebruik sinds vorig jaar de Hoya filters omdat deze redelijk betaalbaar zijn als je net begint met een polarisatiefilter. Door aan de voorste ring te draaien bepaal je het gewenste effect. Let er wel op dat je de juiste filter voor je lens gebruikt!

Zonder polarisatiefilter, duidelijke reflectie in het zwembad
Met polarisatiefilter, geen reflectie in het zwembad

Leer fotobewerking

Ik ben zelf enorme fan van fotobewerkingssoftware Lightroom. Alle foto’s die ik in Raw schiet (en soms ook in JPG) bewerk ik in Lightroom. Met Lightroom kun je net even wat meer detail in de lucht geven of de foto bewerken in je eigen stijl.

Op Actie van de Dag is momenteel een aanbieding Lightroom + bewerkingscursus voor maar € 49,-

Uitzicht op de zee hawaii

Meer lezen

Ben je op zoek naar een reisorganisatie voor een op maat gemaakte reis, een individuele reis of een groepsreis? Bekijk dan een selectie van onze favoriete reisorganisaties

Wanneer je iets koopt via links op onze website, dan steun je ons zonder dat het jou iets extra's kost en zo kunnen wij onze content gratis houden. Niks boeken maar heb je iets aan onze content gehad? Dan kun je ons een kopje koffie donerenDankjewel voor je steun. ♥️